Psykisk ohälsa ökar bland unga

Foto: Fotograf saknas!

Norrbottens län2017-12-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 13 december kunde vi höra på radion om att den psykiska ohälsan bland unga i åldrarna 18–24 år har ökat med 70 procent de senaste tio åren.

Mest ökar den hos unga kvinnor. Samma utveckling ser man i samhället i stort där den psykiska ohälsan står för merparten av sjukskrivningarna enligt arbetsmiljöverket.

År 2016 kom AFS 2015:4 som handlar om Organisatorisk och social arbetsmiljö på arbetsplatsen. Syftet är/var att stärka hur arbetsgivare ska arbeta med den psykosociala arbetsmiljön för att undvika psykisk ohälsa.

AFS 2015:4 belyser kränkande särbehandling, ohälsosam arbetsbelastning och social arbetsmiljö för att nämna några områden. Den specificerar att arbetsgivaren ska se över och bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

Trots AFS 2015:4 och AFS 2001:1 ökar den psykiska ohälsan.

I allt för många fall är det okunskap från arbetstagare och arbetsgivare som ligger till grund för det, men i mycket stor utsträckning i medvetna handlingar från arbetsgivarens sida.

Alltför ofta ser vi hur anställda mår dåligt, blir skrämda eller hotade av sin arbetsgivare att utföra arbete på ett felaktigt eller farligt sätt. Tidspress och krav om att vara effektiv för att få behålla jobbet lyfts fram av flera anställda i olika företag och branscher.

Den ökande psykiska ohälsan är inte ett problem bara för Transportarbetareförbundet och våra medlemmar, det är ett samhällsproblem som regering och riksdag har det yttersta ansvaret för att åtgärda.

Även vi som enskilda medborgare har ett ansvar att se varningstecknen hos våra nära och kära.

Men så länge det finns oseriösa företag och arbetsgivare som medvetet skrämmer och hotar sin personal för att tjäna pengar på deras bekostnad kommer problemen kvarstå.

Därför behöver Arbetsmiljöverket få mer resurser för fler inspektioner på företag.

För att arbetsmiljöverket ska få vetskap om problem på arbetsplatsen behövs det skyddsombud, som utsetts av fackförbunden, som kan slå larm när arbetsgivaren agerar felaktigt.

Svenskt Näringsliv anser att företagen ska få utse skyddsombuden. Därför måste vi värna om skyddet som det innebär att utse en facklig förtroendeman på en arbetsplats.

I annat fall skulle skyddsombuden hamna i knät på samma arbetsgivare som agerar felaktigt och inte våga säga ifrån när anställda riskerar att fara illa eller rent hamna i psykisk ohälsa.

Vi har idag en opposition i riksdagen som har som mål att minska anslagen till arbetsmiljöverket.

Allt detta sammantaget skulle kraftigt öka den psykiska ohälsa. En sjukskrivning som det tar lång tid att återhämta sig ifrån med stora ekonomiska konsekvenser för den sjukskrivne.

För att minska antalet sjukskrivningar i stort och psykisk ohälsa i synnerhet måste vi ha en regering som gör det möjligt för sjukskrivna att få tid att tillfriskna, ökar anslagen till arbetsmiljöverket och ger försäkringskassan tydligare riktlinjer samt tydliggör att skyddsombud utses av fackförbunden.