Rädda den svenska matens miljökvalitet

Norrbottens län2016-04-22 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringens arbete att formulera en livsmedelsstrategi är inne i ett slutskede. Vi Naturskyddsföreningen är oroade över vad slutresultatet kommer att innebära för lantbruket: Fler djur på mindre yta, intensivare kemikalieanvändning och att färre djur får komma ut på bete?

Vi befarar att mat från gårdar i Norrbotten och Sverige i framtiden inte kommer att vara det som konsumenterna förväntar sig och vill ha. Ifall strategin för framtidens livsmedel endast fokuserar på att öka produktionen kan det leda till sämre svensk mat, försämrat djurskydd och ökade miljökostnader för hela samhället genom:

• Fortsatt intensifiering av kemikalier i jordbruket.

• Fler djur på mindre yta, mer antibiotika och ökad övergödning.

• Djur får äta kraftfoder inomhus istället för att beta i värdefulla naturbetesmarker.

Naturskyddsföreningen anser att det istället behövs långsiktiga spelregler som styr emot det fossilfria jordbruket - världens renaste jordbruk, med hälso- och miljökvalitet som affärsidé.

Vi vill också se ett lönsamt svenskt lantbruk. Men att enbart fokusera på produktion av mycket mat riskerar att leda till att lönsamheten sjunker. Ett talande exempel är när EU ökar sin produktion av mjölk. Då sjunker mjölkpriserna och svenska producenter blir lidande. Sveriges konkurrenskraft ligger inte i att producera billig, utan bra mat, med bättre regler kring bekämpningsmedel, djurvälfärd och lägre antibiotikaanvändning än konkurrentländerna. Det är också det som konsumenterna efterfrågar.

Vi uppmanar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och hans partikollegor att inte bara se till mängden mat, utan även värna matens produktionskvaliteter.

Socialdemokraternas egen vision för svensk livsmedelsproduktion slår fast att djurskyddet inte ska försämras, att förtroendet för svensk djurhållning inte får skadas, att klimat -och miljöpåverkan ska minska och att 30 procent av den odlade marken ska vara ekologisk 2020.

I Sverige och Norrbotten finns goda förutsättningar att försörja landet med, och samtidigt exportera, världens renaste mat. Ta fasta på de investeringar i miljövänlig produktion som redan gjorts. Ta vara på den erfarenhet som byggts upp och som gett svensk mat ett försprång. Det bör vara utgångspunkten för livsmedelsstrategin.