Jag vädjar till dig, Åsa Romson, Sveriges klimat- och miljöminister, att snarast ta upp frågan om Bottenvikens framtid till förhandling med Finlands regering.
Planerna på att bygga ett kärnkraftverk på udden Hanhikivi i Pyäjoki på finska sidan av Bottenviken går snabbt framåt. Svenska miljömyndigheter måste agera för att rädda vårt sköra innanhav från att förstöras för all framtid.
Bottenviken, den allra innersta delen av Bottniska viken i Östersjön, har Sverige och Finland ett delat ansvar för. Från att ha varit mitt i en kärnkraftsfri zon i norra Europa skulle vår livsmiljö komma att präglas av kärnkraftens påverkan på miljön och livskvaliteten skulle påverkas negativt.
Ett kärnkraftverk är ett stort hot mot en hållbar framtid med hållbara näringar samtidigt som det innebär ett helt förändrat säkerhetsläge.
Bottenvikens hav, kust och skärgård är ett världsunikt och känsligt område med höga natur- och kulturvärden samt med högt ställda nationella och regionala miljömål. Det är en brackvatten- och landhöjningsmiljö där det kärva klimatet och en låg salthalt gör havet artfattigt med en låg biologisk produktion. Artsammansättningen i Bottenviken utgörs till stor del av sötvattenarter. De marina arter som finns lever vid sin utbredningsgräns, vilket gör dem mycket känsliga för ytterligare påverkan.
Många människor är oroliga för planerna att bygga ett kärnkraftverk vid Bottenviken. Hittills har sju kommuner i Norrbotten och Västerbotten sagt nej till kärnkraft i Bottenviksområdet. Tiotusentals människor har skrivit under de namninsamlingar som pågår genom nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken.
Mängder av föreningar och organisationer har tillsammans med nätverket vädjat till Finlands regering och riksdag vid ett flertal tillfällen.
Med stor oro följer jag nyheterna. Finska arbets- och näringsministeriet behandlar för närvarande Fennovoimas ansökan om de ska få bygga kärnkraftverket.
Fortfarande saknas byggnadstillstånd enligt kärnenergilagen, bygglov och flera miljötillstånd. Hur det livsfarliga avfallet ska mellanlagras, transporteras och ska slutförvaras redovisas först 2016.
Enligt finska regeringen skulle ägarförhållandena redovisas senast 30 juni 2015 samtidigt som ansökan om byggnadstillstånd och bygglov skulle lämnas. Kravet på 60 procent inhemskt/EU ägande måste vara uppfyllt då. Näringsminister Olli Rehn redovisade att det kroatiska företaget Migrit överraskande dykt upp i sista stund.
Ryska statliga jättekoncernen Rosatom är den enskilt största ägaren i Fennovoima och reaktorn som Rosatom ska leverera blir av en typ som inte byggts tidigare. Rosatoms dotterbolag TVEL ska leverera det upparbetade specialbränslet som tillverkas i Mayak, på samma ställe som plutonium för Rysslands kärnvapen tillverkas.
Rosatom har valt ryska Titan-2 som huvudentreprenör samt en rad ryska underleverantörer.
Enligt senaste nytt har finska regeringen inte godkänt företaget Migrit och tidsfristen för att redovisa ägarförhållandena har förlängts till 6 augusti. Förhandlingar pågår mellan Fortum, Rosatom och Gazprom.
Fortums krav för att gå med i Fennovoima är att de ska vara majoritetsägare i det ryska vattenkraftsbolaget TGC-1, som till största delen ägs av Gazprom.
Med stor förtvivlan följer jag exploateringarna på Hanhikivi. Trots alla oklarheter är skogen avverkad, vägar byggda, området avspärrat med höga stängsel. Mark och byggnader ska tvångsinlösas. Inom kort inleds byggandet av hamn, konstruktion för kylning och farled.
Muddringsutrustning finns redan på plats och man har tillstånd att tippa muddermassor på öppet hav, nio kilometer från kusten, under tio års tid.
Svenska myndigheter, kommuner och allmänhet har under våren 2014 genom Esbo-konventionen kunnat överlämna ett stort antal kritiska synpunkter och påtalat brister i Fennovoimas miljökonsekvensbeskrivning.
Dessa gällde stora och viktiga frågor som till exempel kylvattnets påverkan, kommande klimatförändringar, olycksscenarier. Men arbets- och näringsdepartementet har godkänt miljökonsekvensbeskrivningen utan hänsyn till synpunkterna.
Sverige måste begära ytterligare samråd, enligt Esbokonventionen, rör-ande de handlingar som Fennovoima inlämnat till prövning och för kommande handlingar gällande det högradioaktiva avfallet som ska redovisas 2016.