Från och med 1 maj 2015 kommer flera vårdavgifter att ändras i Norrbotten enligt landstingsfullmäktiges beslut från februari. Det berör vårdavgifter och högkostnadsskyddet för sjukvårdande avgifter, sjukresekostnader och högkostnadsskyddet för sjukresor samt hjälpmedelskostnader.
Avgiften blir 200 kronor oavsett om det gäller besök hos läkare, annan vårdgivare på vårdcentralen eller specialistläkare på sjukhuset. Alla kompetenser är lika värda i den samlade insatsen för patienten.
Avgiften för jour- eller akutmottagning som patienten själv tar sig till blir fortsatt 300 kronor, eftersom patienten i första hand ska besöka hälsocentralen. Läkarbesök på akutmottagning där patienten kommer med ambulans eller helikopter blir 500 kronor vilket är en höjning med 200 kronor. Det beror på att man nu alltid får medicinsk behandling även i fordonet. Hela beloppet ingår därför i högkostnadsskyddet för sjukvårdande behandling.
Dessutom höjs gränsen för avgiftsbefrielse för barn till och med 19 år, vilket är samma som för tandvården. En ny befrielse för personer som är 85 år och äldre införs också, senast 1 januari 2016.
I dag ska du som söker vård behandlas rättvist. Det ska inte spela någon roll var i länet du söker vård eller vem du möter på vårdinrättningen. Och det gäller även när besöket ska betalas. Det förutsätter rättvis tolkning av regler och förenklad administration, något som varit vägledande i arbetet med de nya vårdavgifterna.
Förhoppningen är att det nu ska bli lättare att ta ut rätt avgift alternativt ge avgiftsbefrielse. Dessutom ska alla som är berättigade till högkostnadsskydd också få det. Därför införs ett automatiserat system senast från januari 2016 där patienten automatiskt får reda på om hon eller han omfattas av högkostnadsskyddet och inte behöver betala.
Ungefär hälften av alla som har rätt till högkostnadsskydd håller i dag inte rätt på sina kvitton och blanketter eller begär intyg om avgiftsbefrielse. Med det nya systemet beräknas dubbelt så många som idag slippa betala när de uppnår 1 100 kronor i sjukvårdsavgifter, vilket är samma gräns som tidigare.
Den sammanlagda ekonomiska effekten av alla förändringar som slår igenom under 2016 är att landstinget inte får in lika mycket pengar via avgifterna som tidigare. Uppskattningsvis minskar intäkterna med 1,4 miljoner kronor.
Vi politiker kommer att följa upp alla effekter av de nya avgifterna och åldersgränserna. Målsättningen är att förändringarna som nu genomförs ska ge en bättre grund till att utveckla nya system för till exempel ankomstregistrering, betalning via webb och automatiserad frikortshantering med mera.
Då kommer också mer tid att frigöras till arbete med patienter.