Realistisk neddragning?

Socialnämndens plan för åren 2015–2017 påvisar omfattande nedjusteringar av beviljade hemtjänsttimmar i Boden. Målsättningen är tydligen att närma sig jämförbara kommuner och minska volymen timmar trappstegsvis under perioden.

Färre timmar. Bodens kommun ska dra ned på antalet hemtjänsttimmar. Är neddragningen realistisk? undrar Bertil Stenberg.

Färre timmar. Bodens kommun ska dra ned på antalet hemtjänsttimmar. Är neddragningen realistisk? undrar Bertil Stenberg.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Norrbottens län2015-07-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Budgeten baseras på minskad volym med 8 procent, 16 procent samt 25 procent för respektive år.

Syftet torde vara att beta av de stora balanserade budgetunderskotten från tidigare år. Är budgetsiffrorna realistiska?

Har tillräcklig hänsyn tagits till nuvarande demografiska befolkningsutveckling inom Bodens kommun, när medborgarna lever allt längre upp i åldrarna?

Har tillräcklig hänsyn tagits till att alla dessa brukare ska få leva ett värdigt liv de sista åren?

Under innevarande år förväntas volymen minska med 26 700 timmar.

Det motsvarar cirka sexton heltidsarbetande vårdgivare.

Är det realistiskt?

För att svara på denna frågeställning måste man försöka bena upp problemställningen.

Vid min senaste granskning av hemtjänsten för drygt två år tillbaka konstaterades en väsentlig sämre produktivitetsutveckling (nyttjandegrad) i kommunens regi jämfört med externa utförare.

Förbättrad tidsplanering, utökad gemenskap och medarbetarinflytande med flera stimulerande åtgärdsprogram kan med lätthet förbättra sådana långvariga negativa trender.

Målsättningen från arbetsgivarens sida ska vara att det alltid uppfattas som positivt att gå till jobbet.

Varje hemtjänstgrupp har en separat budget. Det är viktigt att varje enskild person i sådan grupp känner till dess innehåll, inte bara hemtjänstgruppens chef.

Tanken är sålunda att varje enskild person i gruppen är tillräckligt insatt i förutsättningarna och därmed förhoppningsvis tillsammans försöker uppnå denna målsättning.

Informella samtal från gruppledarens sida, i samband med en normal kafferast, torde vara tillräckligt forum för sådan fortlöpande arbetsplatsinformation.

Inom de offentliga organisationerna föreligger en inbyggd, omodern och toppstyrd organisation som tyvärr hämmar kunskapsutvecklingen och härmed produktiviteten.

Enskilda medarbetares idérikedom, omvandlingsförmåga och andra positiva unika egenskaper får tyvärr sällan möjlighet att blomma ut i sådana stelbenta organisationer.

Biståndshandläggarna har skyldighet enligt lag att göra en individuell behovsbedömning avseende brukarnas behov.

Som jag uppfattat det, vilket även delvis framgår av socialnämndens protokoll för innevarande år, kommer dessa personer framledes vara mer restriktiva vid bedömningen av tilldelningen av beviljad tidsåtgång för brukarna.

Min förhoppning är att denna avvägning inte i alltför hög grad ska inkräkta på tjänstens kvalitet.

När det gäller redan tecknade avtal med brukare torde avtalslagens regler gälla där kommunen bland annat åläggs att följa:

• Avtalet är en överenskommelse som är avsedd att medföra ömsesidiga rättsliga sanktionerade förpliktelser för parterna.

• Parter ska agera ärligt och lojalt med beaktande av motpartens intressen i enlighet med god affärssed.

• Avtalspart är bunden att fullgöra sin prestation även om ändrade förhållanden leder till att avtalet blir mer betungande för honom, med undantag för vad som följer i nästa mening.

• Avtalet får jämkas eller lämnas utan avseende om det inträffar omständigheter som väsentligt rubbar avtalsbalansen antigen genom att kostnaden för en part har ökat eller genom att värdet av den prestation som en part erbjudits har minskat.

Jag rekommenderar att Bodens kommun för en öppen dialog med sina befintliga avtalsbrukare innan man verkställer förändringar i nuvarande avtalsreglemente.

Det föreligger säkert enskilda fall där nuvarande volymtid inte bör sänkas av naturliga anledningar.

En effektiv organisation kräver även en effektiv kontinuerlig vårdplanering, där samverkan, utbytesinformation mellan hemtjänstgruppcheferna och biståndshandläggarna ska åstadkomma en mer realistisk bedömning av varje brukares behov av hjälp över tiden.