Regeringen vänder demokratin ryggen

Norrbottens län2013-11-08 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen låter den regionala utvecklingspolitiken stå och stampa. Det blev vi varse när Norrbotten, Västernorrland och Västmanland nekades ta över utvecklingsansvaret från länsstyrelserna. Trots en bred demokratisk förankring.

Regeringen har länge framhållit att regional tillväxt gynnas av ett starkt regionalt ledarskap och att utvecklingsarbetet ska utgå ifrån de olika regionala förutsättningar som finns i landet. Regeringen har sett det som en styrka om tillväxtarbetet leds av en folkvald församling och på så sätt är demokratiskt förankrad.

Så sent som 2010 uttalade regeringen och riksdagen, i total enighet, att huvudmannaskapet för det regionala utvecklingsarbetet kan flyttas från stat till region om det finns ett starkt lokalt stöd.

Det starka stödet finns i tre län där ansvaret i dag ligger hos länsstyrelserna – det vill säga Norrbotten, Västernorrland och Västmanland. Alla kommuner och en bred majoritet i samtliga landsting står bakom initiativet att bilda regionkommuner och ta över ansvaret för den regionala utvecklingen. Det handlar till exempel om satsningar på infrastruktur och kollektivtrafik, för att öka tillgängligheten till arbete och utbildning, om att skapa ett utbud av kvalificerade yrkesutbildningar som svarar mot den regionala arbetsmarknadens behov, om satsningar på utvecklingsprojekt som leder till fler jobb och om att utveckla kulturutbudet. En region har beskattningsrätt och en stark organisation. Därmed har man goda förutsättningar att samordna tillväxtarbetet som bedrivs i kommuner och av olika statliga myndigheter. Sammantaget ger det bättre förutsättningar att utnyttja regionens förutsättningar för att skapa tillväxt och välfärd. Och i grunden finns ett mandat från länets medborgare som har möjligheter att påverka och utkräva ansvar.

I våras tillstyrkte civil- och bostadsminister Stefan Attefalls eget departement ansökningarna från Västernorrland och Norrbotten. Men nu i höst gör regeringen en kovändning och avslår dessa, liksom Västmanlands ansökan som departementet inte ens haft ute på någon remissrunda. Motiveringen är att man inte är beredd att ändra kompetensfördelningen mellan staten och regionala organ. Tycker regeringen på allvar att en statlig myndighet är bäst på att leda och samordna regionalt utvecklingsarbete? Att makten inte ska komma närmare medborgarna?

Vi är i stället övertygade om att Sverige inte har råd att avstå från den kraft som ligger i en demokratiskt förankrad vilja att ta ansvar för den regionala tillväxten. Därför kräver samtliga partier i SKL:s styrelse, i ett brev till regeringskansliet, att regeringen omprövar sitt beslut. Ge Norrbotten, Västernorrland och Västmanland möjligheten att driva utvecklingen i sina regioner.