Idag söker rekordmånga studenter till högre utbildning. Det är en positiv utveckling. Sverige behöver många högskoleutbildade, eftersom arbetslivet kräver det. Trots det höga söktrycket till landets universitet och högskolor väljer regeringen att minska på antalet platser till högre utbildning med drygt 16 000 under två år. Under det senaste fem åren har antalet sökande ökat stadigt – främst i gruppen upp till 24 år. I ett läge där arbetslösheten är över 8 procent och ungdomsarbetslösheten 26 procent är det inte klokt att dra ner på antalet utbildningsmöjligheter.
Mitt i högsommaren kommer antagningsbeskedet till universitet och högskolor runt om i landet. Det är ofta spännande och lite nervöst att slita upp kuvertet och se som man blivit antagen. I år riskerar dock fler personer än vanligt att få ett negativt besked, eftersom antalet utbildningsplatser högskola/universitet har minskat med mer än 16000 platser.
Regeringens politik innebär att högskolor och universitet måste stänga dörren i ansiktet på studiemotiverade och begåvade unga människor. Regeringen prioriterar skattesänkningar framför att utbilda unga människor till jobb. Så kan vi inte ha det. När kraven på utbildning ökar och allt fler jobb kräver högskoleutbildning måste utbildningssystemet hänga med. Om svenska företag ska kunna hävda sig i den internationella konkurrensen och leda utvecklingen måste de kunna rekrytera kompetenta medarbetare. Då krävs det att fler studerar vidare – inte färre.
I Norrbotten ser vi alltför många företag som har svårt att få ta i rätt utbildad arbetskraft. Det är bara att bläddra i våra länstidningars platsannonser. Ska de möjligheter som finns i Norrbotten tas tillvara och att våra företag ska kunna växa och utvecklas så är det nödvändigt med satsningar på högskolor och universitet i allmänhet och fortsatta satsningar på utbildning och forskning vid Luleå tekniska universitet i synnerhet.
Med en sådan utveckling kommer Sverige att förlora i konkurrenskraft i förhållande till andra länder. Sverige ligger redan idag på sista plats bland de nordiska länderna när det gäller ungas examensfrekvens från högre studier. Om den nuvarande politiken fortsätter kommer Sverige att ligga under genomsnittet i OECD och länder som Slovakien, Irland och Polen kommer att ha en mer välutbildad ung befolkning än Sverige. Vi kommer att gå ifrån att vara ett land som är känt för en hög utbildningsnivå till en kunskapens medelmåtta.
Socialdemokratin har en helt annan bild av vad Sverige ska vara. Sverige ska ha en världsledande utbildningsnivå. Vårt mål är att hälften av de unga ska ha genomgått minst en tvåårig utbildning på högskola, universitet eller yrkeshögskola till 2020. Vi vill därför investera i fler utbildningsplatser så att fler unga har möjlighet att förverkliga sina framtidsdrömmar och bygga vårt samhälle starkt.