Så tryggar Moderaternas rättspolitik Norrbotten

Norrbottens län2015-02-16 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Människor känner sig tryggare och förtroendet för rättsväsendets myndigheter stärktes under Alliansregeringen. Det visar den nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet. Nyligen kom regionala siffror som visar samma trend för samtliga län. Andelen som oroar sig för brottsligheten i Norrbottens län har minskat från 28 till 11 procent från 2006 till 2014.

Alliansregeringens stora satsningar på rättsväsendet gav resultat.

Samtidigt finns det mer att göra. Det är fortfarande för många som utsätts för brott och för få brott som klaras upp. Vi måste därför göra mer för att polisen ska utreda fler brott och finnas närvarande i hela landet. Att polisen blivit en sammanhållen nationell myndighet är ett viktigt steg på vägen. Nu återstår ett omfattande arbete med att säkerställa att den nya organisationen ökar polisens närvaro lokalt. Här behöver regeringen driva på för att förverkliga de intentioner som vi är parlamentariskt överens om. Det enda regeringen tänker göra är dock att luta sig tillbaka och vänta på rapporter. Det räcker inte.

Sverige står inför stora utmaningar på det rättspolitiska området. En kartläggning som Polisen gjort visar 55 områden i Sverige där kriminella nätverk har stor påverkan i lokalsamhället. Det är allvarligt. Fler lokala, närvarande poliser behövs, liksom ett mer aktivt samarbete mellan polis och kommun. Det krävs också ett ökat fokus på hur brottsoffer kan få bättre stöd och hjälp samt ett förbättrat arbete mot hatbrott. Det är några av de frågor som får särskilt fokus i den arbetsgrupp som nyligen fått i uppdrag att utveckla Nya Moderaternas rättspolitik.

Nya Moderaterna och Alliansen vill fortsätta med en offensiv och tydlig brottsbekämpning. Under hösten presenterade vi 50 konkreta förslag på vad vi vill göra framöver. Det handlar bland annat om att skärpa straffen för allvarliga våldsbrott och narkotikabrott, att införa nya brott som tar sikte på bluffakturor och identitetskapningar liksom att skärpa straffen för inbrott till minimum ett års fängelse. Motionerna kommer att behandlas i riksdagen under våren.

Samhället förändras och brottsligheten hittar ständigt nya vägar. Rättspolitiken och rättsväsendet måste hänga med i den utvecklingen. Ett fortsatt förnyelse- och förbättringsarbete är därför absolut nödvändigt. Så tar vi ansvar för ett tryggare Norrbotten också i framtiden.