Säg nej till kärnkraft, Luleå

64 procent av tillfrågade finländare säger i en opinionsmätning nej till planerna på kärnkraftsbygge i Pyhäjoki 15 mil från Norrbottenskusten. Det bör även Luleå kommun göra när vi erbjuds att yttra oss över planerna. Detta inte bara på grund av säkerhetsriskerna.

Norrbottens län2014-03-14 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ny kärnkraft i dag vore en gigantisk felinvestering som försenar den nödvändiga omställningen till förnyelsebar, miljövänlig energiproduktion.

Säkerhetsproblemen är det första skälet att avstå från nya kärnkraftverk. I stället bör vi se se vilka alternativa möjligheter som finns. Norrbottens energikontor, Nenet, har visat vilken stor potential som finns för produktion av förnybar energi i Norrbotten, bland annat från vindkraft och biomassa.

Norra Finland har motsvarande förutsättningar som norra Sverige att producera förnyelsebar energi, men några sådana alternativ till kärnkraftverket har inte presenterats. När planerna ska miljöprövas är det viktigt att få en fullständig bild över hur alternativa lösningar ser ut.

I praktiken skulle ny kärnkraft i dag bromsa utbyggnaden av förnyelsebar energi. Detta hände i Sverige under 1980-talet när kärnkraften byggdes ut. Sverige fick ett elöverskott av all kärnkraftsel vilket innebar att Sverige hamnade på efterkälken när det gäller exempelvis vindkraft.

Förnyelsebar energi har fördelen att den kan ägas och styras lokalt och den ger arbetstillfällen lokalt. Reaktorn i Pyhäjoki ska byggas av ryska Rosatom, ett företag som bygger inte bara kärnkraft utan även kärnvapen åt ryska staten.

Ny kärnkraft är dyr och tenderar att bli dyrare. Det byggs ytterligare en reaktor i Finland just nu, i Olkiluoto. Den började byggas 2005, skulle ha varit klar 2009 men beräknas nu vara klar för start först 2018. Olkiluoto skulle först kosta 3,2 miljarder euro, för ett år sedan hade kostnaden stigit till 8,5 miljarder euro och lär inte stanna där heller.

Ny kärnkraft är inget alternativ som kan hjälpa oss att komma rätta med klimatförändringarna i världen. En orsak är tiden från planering till produktionsstart. I fallet Olkiluoto är det minst 13 år från byggstart tills dess produktionen kan börja. Även om ny kärnkraft börjar planeras i dag dröjer det till framåt 2025 innan någon ny el kan börja produceras därifrån.

Vår omställning till fossilfri energi måste starta långt innan dess om vi ska ha någon chans att klara klimatet från en kollaps.

Kärnkraftsbyggen i dag är prestigeprojekt för höga politiker som inte inser att det ständiga tillväxtpartyt snart är över.

Den är i praktiken också ett hinder mot omställningen till ett långsiktigt hållbart samhälle.

Sju kommuner i Norrbotten och Västerbotten har hittills avstyrkt planerna på kärnkraftverk i Pyhäjoki.

Luleå bör göra det också.