Sänkt restaurangmoms skapar tusentals nya jobb

Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX

Norrbottens län2009-07-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I dag betalar man i Sverige olika mycket skatt på sin mat beroende på var man äter den. Medan momsen på en sallad inköpt i mataffären är 12 procent så beläggs samma sallad som äts på restaurang med 25 procents moms.
En sänkning av momsen på restaurangtjänster till 12 procent skulle ge minst 10 000 nya jobb, enligt en studie gjord av Handelns Utredningsinstitut. Arbetstillfällen som Sverige i dessa tider är i skriande behov av. Dessutom skulle det underlätta arbetet med att - enligt Eskil Erlandssons vision - placera Sverige på den kulinariska världskartan.

Från och med den 1 juni blev det tillåtet för EU:s medlemsländer att själva besluta om man vill sänka restaurangmomsen. Förslaget lades fram av EU-kommissionen för att stimulera sysselsättning i lågkonjunkturen och Frankrike har redan sänkt sin restaurangmoms till 5,5 procent. Flera andra länder följer efter, då man snabbat på just för att skapa arbetstillfällen. Men inte Sverige, trots att vi har den högsta momsen i Europa på restaurangtjänster och trots att det nuvarande ekonomiska läget är det bästa tänkbara för en sänkning.

Den svenska regeringen har tidigare sagt sig vilja sänka restaurangmomsen, men har då gömt sig bakom de EU-direktiv som fram till juli satt käppar i hjulet. Nu finns inte dessa hinder längre, men ändå verkar inget hända.
Det här tycker vi från Sveriges Hotell- och restaurangföretagare (SHR) är synd, då en justering av momsen på restaurangtjänster från dagens 25 procent till 12 procent skulle skapa nya arbetstillfällen i storleksordningen 10 000 eller mer, enligt en studie som vi låtit Handelns Utredningsinstitut (HUI) göra.
Merparten av dessa jobb beräknas gå till människor som har det svårt att komma in på arbetsmarknaden, då 30 procent av alla anställda i restaurangbranschen är under 25 år och 25 procent har enbart förgymnasial utbildning. Dessutom är andelen utlandsfödda hög; 30 procent av de anställda och 60 procent av företagarna.
I dag jobbar 2 procent av alla sysselsatta i Sverige inom restaurangnäringen, att jämföra med snittet på 3,5 procent bland likvärdiga europeiska länder.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) har en vision om att utveckla Sverige som matland och har nyligen anslagit pengar till detta. Men det bästa sättet att stimulera denna utveckling är att göra det lättare att driva en restaurang lönsamt och därigenom skapa en stark restaurangkultur i Sverige. Svensk gastronomi är i absolut världsklass, vilket inte minst bevisas på tävlingar runtom i världen, och svenskarna är mer matintresserade än någonsin, på god väg att anamma en matkultur som vanligen förknippas med länder som Frankrike och Italien.
Men som ett hinder för att etablera oss på gastronomikartan ligger hela tiden den straffbeskattning som näringen belagts med. Eller vad ska man annars kalla de regler som belägger en maträtt som är tillagad och säljs på restaurang med 25 procents moms medan samma maträtt som säljs i mataffären bara har 12 procent? Detta skapar en orättvis konkurrens inom livsmedelssektorn och hindrar effektivt restaurangnäringen från att utvecklas ytterligare.

Vd Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare