Höstterminen kör igång och nu startar skolköken i Norrbotten sina verksamheter.
Vad som tillagas har stor betydelse för miljön, klimatet och skolbarnens framtida hälsa.
Vår uppmaning till kommunpolitikerna är därför: Se till att det serveras växtbaserat som standard med fokus på grönsaker, frukt, fullkorn, baljväxter, bär, nötter, frön och byt ut komjölken mot havremjölk.
Skolor som satsar på vegetarisk kost istället för dyra animalier sparar pengar som kan användas till att köpa in bättre råvaror vilket höjer kvalitén på maten.
FN:s generalförsamling har av miljöskäl deklarerat att 2016 är det internationella året för baljväxter.
Enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet orsakar nötkött ungefär 26 kilo växthusgaser per kilo konsumerat kött i form av koldioxid från nedhuggen skog, metangas från kornas magar och dikväveoxid från gödsel.
Väljer konsumenten i stället att äta proteinrika bönor blir utsläppen endast 0,7 kilo.
Det är alltså nästan 40 gånger bättre för klimatet att servera bönor än att servera nötkött.
Animalier kan alltså ersättas med bönor, linser och ärter.
Den mest kostnadseffektiva lösningen för skolorna i Norrbotten att erbjuda eleverna både miljövänlig och nyttig kost är att ersätta det dyra köttet med billiga baljväxter och att byta ut komjölk mot havremjölk som standard.