Svar till Kent Ögren och Maria Stenberg, NSD Debatt den 11 augusti.
I slutet av juni brann det i Kiruna-gruvan och 27 människor fick föras till sjukhus. Ren tur gjorde att landsting(S)ledningen inte fick människoliv på sitt samvete. Hade det behövts kirurgi och varit snöstorm hade det sett helt annorlunda ut. Någon månad senare inträffade en arbetsplatsolycka på LKAB i Kiruna som var nära att kosta en arbetare handen eftersom det inte fanns kirurgi på plats.
I fyra år har Knegarkampanjen hävdat att det inte räcker att vädja till nedrustningspolitikerna utan att vi måste bygga en motrörelse i länet med start på arbetsplatserna. Medan LO-facken i länet nu spenderar medlemmarnas pengar för att bedriva valkampanj för (S), samma parti som har monterat ned vården och arbetsvillkoren för fackmedlemmarna, tar Knegarkampanjen sikte på det som ska komma efter valdagen och på patienternas liv och hälsa.
(S)-kandidaterna till att bli landstingsråd skriver i NSD att vården inte kan mätas i pengar.
Precis! Den mäts i standard. Bakom politiska floskler, ”korta köerna, höj kompetensen och öka tillgängligheten”, döljer de sanningen av stängda kliniker, personalflykt, vård på livsfarliga vägar istället för på sjukhus, dagsresor kors och tvärs över länet för återbesök.
Det är SOS-läge i Norrbottens sjukvård. Även på specialistenheten Sunderbyns Sjukhus går personalen på knäna och vet inte från ena dagen till den andra vilken ”stafett”-läkare eller -sjuksköterska som bär ansvaret.
Bassjukvården i inlandet är närmast obefintlig: där det skulle behövas sjukhus, är det bara öppenvård, och där det skulle behövas öppenvård finns eventuellt sjuktransport.
Det ständigt försämrade kostnadsläget har nu matat in ”entreprenörer” i verksamheterna och bäddat för uppstyckning och bolagisering. Notan för stafettpersonalen är skyhög och har inte ökat specialistkompetensen utan uppehåller en personalfront som bara passerar förbi.
Den (S)-märkta ledarsidan i NSD vill den 14 augusti ha en generaldebatt om löner och arbetsvillkor i vården.
OK. Kom då med mer verkningsfulla förslag än studielön för specialistutbildningar och trainee-platser.
Nu måste generella lönepåslag för befintlig personal fram och tvingande kriterier när det gäller arbetsvillkoren så att vårdkvaliteten kan säkras.
Ge redskap för arbetslagen att driva igenom detta.
Dessutom måste hela landstingsekonomin lysas igenom. De fem sjukhusen i länet måste få tillbaka BB och kirurgi och bassjukvården i övriga tätorter säkras, till att börja med.
Knegarkampanjen ställer upp i landstingsvalet den 14 september för vi har inget förtroende för de etablerade partierna. Sjukvårdskampen har efter 25 års marscher, protester och debatter nått vägs ände. Nu krävs andra åtgärder.
Knegarkampanjen utmanar nu de största organisationerna i länet med vårdens brukare och personal bland sina medlemmar, fackföreningarna, att förbereda en politisk strejk för vård efter behov.
Vi kommer själva att dra igång kampanjen för detta om inte den nya landstingsledningen efter 50 dagar vid makten har presenterat konkreta och utvärderingsbara planer för fem fullvärdiga akutsjukhus, upprustad bassjukvård, höjd standard på arbetsvillkor och vårdkvalitet.
Sjukvården mäts i standard - för personal och patienter!