Norrbotten är ett skogstungt län med fler än 5 500 personer sysselsatta inom skogsnäringen, direkt och indirekt. Skogsnäringen är en av Norrbottens viktigaste basnäringar. I Sverige är 60 000 människor sysselsatta inom branschen, tillsammans med underleverantörer cirka 200 000 personer.
Detta skapar stora intäkter till statskassan. 5 500 anställda skapar skatteintäkter som skulle räcka till 40 miljoner skolluncher. Den skogliga branschen i Norrbotten vill utvecklas ännu mer och bidra till vårt läns välstånd. Skogsindustriernas analys av olika framtidsscenario har visat att det kan finnas potential för upp till 25 000 nya jobb i Sverige, som bygger på förnyelsebar råvara – alltså det gröna guld som våra skogar är.
I dag exporterar vår skogsindustri sågade trävaror, papper och massa för ett värde av 120 miljarder.
Med tanke på landstingets sparpaket och nedläggningshoten mot Kalix naturbruksgymnasium och Grans naturbruksskola – finns all anledning att påminna beslutfattare i alla politiska läger om vikten av en konkurrenskraftig skogsnäring.
Skogsnäringen möter många olika utmaningar, ändrade konsumtionsmönster, strukturomvandlingar men den allra främsta utmaningen är bristen på utbildad och kompetent arbetskraft.
Vi måste möta dessa utmaningar genom nya och innovativa produkter, ersätta stål och betong och bygga mera i trä. Tillåta högre lastvikter på timmertransporter, som i Finland där man tillåter 74-tons bilar. Det blir färre bilar på vägarna och mindre utsläpp. Vi behöver fortsätta att utveckla ett hållbart skogsbruk som kombinerar produktion och miljöhänsyn.
Människor blir alltmer miljömedvetna och vi måste ta stor hänsyn till naturen och människa vid avverkningar. Vi kan använda våra skogar till mer miljövänliga byggnader och produkter och på så sätt minskar koldioxidutsläppen.
Vi behöver fler jobb och hållbar tillväxt i Norrbotten om vi ska kunna överleva och bo kvar. För att det ska vara möjligt så måste vi ta tillvara den fulla potential som finns i den norrbottniska skogen.
För att näringen ska utvecklas så behövs välutbildad arbetskraft. Vid Naturbruksgymnasiet i Kalix utbildas ungdomar i skoglig inriktning till kompetenta skogsmaskinförare. Förädlingsutbildning med inriktning sågverk och hyvleri förser sågverksindustrin med attraktiv arbetskraft.
Ungdomarna som lämnar utbildningen vid Kalix naturbruksgymnasium är oerhört attraktiva på arbetsmarknaden. Enligt förd statistik så finns 95 procent av eleverna kvar i länet efter utbildningen och 92 procent är i direkt arbete. Vi måste ha råd att utbilda våra ungdomar till arbete! Ungdomarna stannar kvar i länet och i stor utsträckning i sina hemkommuner. Det är en stor intäkt för samhället men framför allt för enskilda.
Det är möjligt att bo kvar i Norrbotten arbeta och leva ett bra liv!
Om vi i Norrbotten vill bedriva en framsynt och hållbar skogspolitik där skogen kan bidra ännu mer till jobb och tillväxt. Om vi vill fortsätta att exportera högkvalitativa produkter från skogen, både varor och tjänster. Om vi vill bidra till utveckling, innovationer och en stabil basnärings utveckling. Om vi vill skapa fler jobb och utvecklingsmöjligheter i glesbygden. Ja, då måste vi satsa på en innovativ och konkurrenskraftig skogsnäring.
Våra politiker har mycket att ta ansvar för och man måste alltid väga olika intressen mot varandra.
Värdet av att utbilda människor i en av våra basnäringar kan inte överskattas.