Den 18 juni behandlas en proposition i riksdagen om en samlad strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Propositionen innehåller även förslag till etappmål för miljöhänsyn i skogsbruket och framtagande av ett nationellt skogsprogram för Sverige.
Skogsprogrammet ska omfatta ekonomiska, sociala och miljömässiga värden och syftet är att skogen ytterligare ska bidra till utvecklingen mot ett hållbart samhälle samt en växande biobaserad ekonomi. Skogsprogrammet ska spänna över en rad olika politikområden och departement och bli en samlad kraft för att skapa värden i och av skogen.
Arbetet förbereds nu på regeringskansliet och ett ambitiöst processarbete ska utformas. Med i bilden finns också det faktum att EU nyligen har antagit en så kallad skogsstrategi där skogsfrågorna på ett tydligare sätt görs till en gemensam framtidsfråga över nationella gränser.
Västerbotten och Norrbotten är betydelsefulla skogslän för Sverige och skogen är oerhört viktig för denna del av landet. Både för sysselsättning och ekonomisk utveckling, men också för biologiska och sociala värden.
Länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten har tillsammans med Skogsstyrelsen vid olika tillfällen tagit initiativ till att skapa ett brett och unikt samarbete inom länen under begreppet Skogsriket Västerbotten respektive Skogsriket Norrbotten. Arbetet har för båda länen inneburit ett bredare angreppssätt än kanske någonsin tidigare på utvecklingsarbete och innovation i skogssektorn.
Skogsriket har inneburit stöd och uppmärksamhet till idéer och projekt, klusterbildningar och småföretagare, samt inkluderat samarbete med forskning och utveckling. Satsningen har under denna korta tid också fört samman beslutsfattare och experter inom områden såsom turist- och besöksnäring, design och klimatsmart byggande, jämställdhet och integration, samt åtgärder och dialog för ett hållbart skogsbruk.
I styrgrupperna för Skogsriket ingår företrädare för myndigheter, företag och universitet.
Nästa steg är ett nära samarbete mellan länen i några strategiska framtidsfrågor för att stötta utveckling av skogens olika värden. I Västerbotten har vi identifierat tio viktiga framtidsprojekt. Bland annat drivs länets jämställdhetsstrategi framåt genom projekt som skogskollo för tjejer och en jämställd rådgivning. I ett annat projekt utvecklas integrationen i skogsbranschen genom utbildning och praktik för utrikes födda.
I Norrbotten bedrivs utvecklingsarbeten med tre så kallade budkavlar, där alltifrån hur Norrbottens besöks- och turistnäring tillsammans med skogsindustrin kan utveckla vinnande turismkoncept till ett projekt om dialog och konflikthantering vid kontakter mellan skogsbruk och allmänhet.
Vi vill uppmana riksdag och regering att använda vårt arbete med Skogsriket som en grund för ett nationellt skogsprogram.
Programmet behöver en tydlig regional förankring för att möjliggöra att övergripande målsättningar och politiska ambitioner blir till konkreta samtal och verkstad hos dem som direkt berörs av skogen samt av skogssektorns utveckling och förändring.