Skolan behöver ny politik och kraftfulla satsningar

Norrbottens län2014-03-12 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi socialdemokrater har alltid sett utbildning som vägen framåt och det som gör Sverige till ett starkt och konkurrenskraftigt land. Men de senaste åren ser vi i stället dramatiskt sjunkande kunskapsresultat. De sociala klyftorna ökar och föräldrarnas utbildningsbakgrund blir alltmer avgörande för hur det går för barnen i skolan. Det är allvar nu.

I det S-styrda Norrbotten visar kommunerna det engagemang som våra barns skola och utbildning behöver. Här placerar sig flera av kommunerna, särskilt Piteå och Luleå, i topp på Lärarförbundets ranking och granskning av kvalitet och lärartäthet.

Det är tydligt att vi på riksplanet måste stärka skolan i grunden. De långsiktiga resurserna är den mest avgörande frågan för skolan. De reformer som den svenska skolan behöver kommer självklart inte vara gratis.

Sammantaget föreslog vi i höstas nära fyra miljarder mer än vad rege-ringen gjorde, för satsningar i skolan. Det krävs för att vända den negativa utvecklingen i skolan, och det är vi fast beslutna att göra. Sverige tål inte fler skattesänkningar på skolans bekostnad.

Några av de reformer vi satsar på är sommarskola för de barn som inte når eller riskerar att inte nå målen, läxhjälp för alla och stöd till de skolor som har tuffast förutsättningar. Störst vikt lägger vi på mindre klasser de första skolåren och investeringar i lärarna.

Vi vill ge lärarna mer tid med varje elev så att varje elev kan få stöd i sin utveckling och mer lugn och ro i klassrummet. Elever som har svårigheter i skolan kan få tidigt och kraftfullt stöd. Och elever som har lätt att lära kan också få mer tid och stimulans att nå längre.

Internationell och svensk forskning visar att klasstorlek har betydelse för elevernas resultat och att effekten är störst för de yngsta eleverna. Socialdemokraterna vill därför investera två miljarder för mindre klasser i lågstadiet, från förskoleklass till årskurs 3.

Vi behöver en ny skol- och utbildningspolitik som ger såväl barn, ungdomar och vuxna arbetslösa förutsättningar och kompetens att ta de nya jobb som skapas inom utvecklingsområdena. Men också en skolpolitik som ger kommunerna förutsättningar att klara kvalitetskrav, lokala behov och förutsättningar.

I målmedvetna satsningar har man så här, i bland annat Luleå, lyckats etablera Kvalificerade yrkesutbildningar, KY, med högskolepoäng inom flera bristyrkesbranscher.

Vi prioriterar investeringar i lärares kompetensutveckling och karriärmöjligheter och stöd till rektorerna. Forskningen kan inte vara tydligare: lärarna är skolans viktigaste resurs. Vårt mål är att rektorer och lärare ska känna att samhället har tillit till deras kompetens.

Politiken ska skapa förutsättningarna för lärarna att göra ett bra jobb, men inte bestämma hur det ska utföras. Det är lärarna som är proffs på undervisning.

Vi socialdemokrater är tydliga med att investeringar i skolan kommer att gå före nya skattesänkningar om vi i höst får mandat att styra Sverige.