Sorglig sanning om vild lax från Bottniska viken

Norrbottens län2013-09-30 06:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vild lax från Bottniska viken innehåller fortfarande så mycket miljögifter att känsliga grupper inte ska äta lax mer än två till tre gånger per år. Det handlar om barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder.

Därför är det oroväckande att det spritts felaktiga rykten som påstår att det finns nya undersökningar som visar att den vilda laxen i Bottniska viken inte längre skulle innehålla skadliga mängder dioxin och PCB. Uppgifterna kom från enskilda yrkesfiskare som hade gjort en egen undersökning – och det är olyckligt att dessa uppgifter fått så stor spridning.

För att ta reda på mer har Livsmedelsverket därför haft ett möte med några av yrkesfiskarna. Där konstaterade vi att deras och vår provtagning förmodligen inte har gjorts på samma sätt. Och slutsatsen är därför att alla hållbara fakta från svenska, finska och danska myndigheter fortfarande visar att halterna av miljögifter i vild lax från Bottniska viken är fortsatt höga.

Vi förstår att många skulle vilja äta vild lax från Bottniska viken och därför vill tro att den inte innehåller några gifter. Vi förstår också att detta är särskilt påtagligt för de yrkesfiskare som är beroende av fisket för sin försörjning. Men verkligheten är sorgligt nog en annan. Gamla och nya miljösynder påverkar fortfarande Östersjön och så kommer det att vara under lång tid framöver.

De flesta i Sverige skulle må bra av att äta fisk oftare. Och självklart önskar vi på Livsmedelsverket också att man skulle kunna äta vild lax från Bottniska viken. Men eftersom vi under många år har undersökt och fortsätter att undersöka fisken så vet vi att den vildfångade laxen från Bottniska viken fortfarande innehåller höga halter av farliga miljögifter. Våra regelbundna provtagningar visar det och vi redovisar självklart våra resultat öppet för alla som tvivlar eller vill veta mer om vad vi grundar våra rekommendationer på.

Dioxin är ett av de giftigaste ämnena som finns, och känsligast för de skadliga effekterna är foster och spädbarn. Gifterna kan vid höga halter påverka vårt immunförsvar, centrala nervsystemet och reproduktionssystemet, bland annat genom att männens spermier blir sämre. Risken att få cancer ökar också. Därför är det viktigt att kvinnor får i sig så lite som möjligt fram tills de har fött barn, eftersom gifterna som mamman har i kroppen förs över till barnet i magen och via bröstmjölken då barnet är fött.

Livsmedelsverkets kostråd om att inte för ofta äta vildfångad lax från Bottniska viken finns för att skydda befolkningen. Det gäller särskilt barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder som inte bör äta sådan fisk mer än två till tre gånger per år.