Detta har vållat våra medlemmar stora problem och under våren kan konflikt mellan Seko och arbestgivarna utbryta om ingen lösning nås.
I vår rapport ”Spårlöst försvunna rättigheter”, framkommer en bild av hur regionala kollektivtrafikmyndigheter genom ovilja att ställa sociala krav bidrar till detta och utsätter arbetstagarna för onödig stress och oro. Rapporten, som granskar de flesta järnvägsupphandlingar av Sveriges regionala kollektivtrafikmyndigheter de senaste fem åren, visar också att det inte behöver vara så.
De regionalakollektivtrafikmyndigheterna som upphandlar trafiken är politiskt styrda, därför handlar det om medvetna politiska beslut. Men ofta får vi höra från politiker att de inte kan göra något. Det verkar vara en vanlig missuppfattning att EU-rätten förbjuder myndigheterna att kräva schyssta arbetsvillkor.
Sekos rapport visar att myndigheter som upphandlar kollektivtrafik kan ställa långtgående krav. En viktig åtgärd är att ställa krav på verksamhetsövergång. Det innebär att politikerna garanterar att personalen ska få följa med sina jobb till den nya arbetsgivaren, utan att få sämre arbetsvillkor.
Det är också viktigt att myndigheterna ställer krav på att företagen ska erbjuda villkor som stämmer överens med gällande kollektivavtal.
Krav på meddelarfrihet ställs aldrig av de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i dag. Detta leder till försämrad kollektivtrafik med större risk för olyckor eftersom personalen får svårt att anmäla brister i tågsystemet.
I de 21 upphandlingar som granskats har de upphandlande myndigheterna endast i 16 fall ställt krav på verksamhetsövergång eller på bibehållna villkor. Det betyder inte att Sekos medlemmar får sämre villkor i alla andra upphandlingar. Men i de fall som arbetstagarna får behålla sina villkor sker det trots myndigheternas agerande, inte som en följd.
När DSB-first gick i konkurs gjorde Skånetrafiken den bästa upphandlingen som studerats. Det var tyvärr ett undantagsfall som de inte följt upp i senare upphandlingar. Göteborgs trafiknämnd och Jönköpings länstrafik har i en upphandling vardera ställt krav på att villkor i kollektivavtal ska följas. Storstockholms länstrafik har i två upphandlingar krävt verksamhetsövergång.
Sekos studie visar också tyvärr att Norrtåg AB är en av de sämre i klassen. I den upphandling som granskats har Norrtåg AB varken ställt krav på verksamhetsövergång, meddelarfrihet, huvudentreprenörsansvar eller respekterade villkor enligt gällande kollektivavtal.
Det är oerhört tråkigt att se en myndighet negligera något som för dem är små åtgärder, men som kan få enorma konsekvenser för våra medarbetare.
Seko kräver nu att politikerna tar sitt ansvar i framtida upphandlingar.