Tittar vi på enbart glesbygdskommunerna så finns mindre än en (!) procent av de statliga jobben där, 3 512 av landets 356 109 statliga jobb. Från 2004 fram till 2011 har antalet anställda i den statliga sektorn ökat, i glesbygd har antalet istället minskat. Det kanske inte låter så alarmerande om det inte vore så att när Posten, Försvaret, Kriminalvården, SJ, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Trafikverket tar bort arbetstillfällen från orter som till exempel Ånge, Boden och Sollefteå så drabbar det nästan samtliga familjer på orten på ett eller annat sätt. Finns arbetstillfällena kvar på orten har också människorna möjlighet att stanna vilket gör att samhällsservice kan behållas.
Flera statliga utredningar har visat att statliga ersättningsjobb är ett sätt att reglera arbetsmarknaden vid nedläggningar av annan verksamhet. Det finns i dagsläget ingen reglering som säger att staten måste skapa ersättningsjobb vid avveckling av annan statlig verksamhet.
Ersättningsjobb inom statlig sektor har varit ett sätt för politikerna att styra arbetstillfällen utanför de stora städerna. Våra folkvalda riksdagspolitiker borde vara de som sätter direktiv för hur myndighetslokaliseringen bör ske, på samma sätt som det är kommunfullmäktige som beslutar om bolagsdirektiv för kommunala bolag.
Samhällsservice behövs för alla överallt. När allt mer statlig verksamhet centraliseras försvinner också service från glesbygden.
För att hela Sverige ska kunna leva så fungerar det inte att arbetstillfällen som staten förfogar över flyttas från glesbygd till tätort.
När det gäller lokaliseringen av myndigheter som lyder under regeringen så kan regeringen bestämma var de ska vara lokaliserade och där anser Norrlandsförbundet att glesbygden borde gynnas i mycket större utsträckning.
Genom att se till exempel hyreskostnader som en faktor vid lokalisering kan perspektiven ändras avsevärt. Dessutom vittnar företrädare för statliga verk som lokaliserats utanför storstäderna att kompetensförsörjning inte varit ett problem.
Effekterna av att få en större arbetsplats lokaliserad till en mindre ort är mycket goda och stimulerar ofta andra branscher till att våga utveckla sin verksamhet.
Norrlandsförbundet uppmanar regeringen att ta initiativ till en nyordning, dels omfördelning av befintliga statliga jobb från storstadsregion till landsbygd, dels nya direktiv – eller ny lag om det krävs – för statlig verksamhet så att om staten lägger ner verksamhet på en glesbygdsort så ska samma ort vara högt prioriterad för lokalisering av nya statliga jobb.
Styr statliga jobb till orter som förlorat statliga jobb!