Stolthet och allvar

Luleå Pride var förra sommaren en succe och publikfest. När nu årets nordligaste Pridefestival ännu en gång går av stapeln så är det många som fylls av en förväntan av glädje och medmänsklig kärlek. Och så ska det självklart vara. Samtidigt är det underliggande allvaret med denna glädjens festival viktigt att lyfta fram.

Norrbottens län2013-06-14 06:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

EU:s byrå för fundamentala rättigheter (FRA) har presenterat den största undersökningen hittills om hatbrott och diskriminering mot hbtq-personer där 93 000 har svarat. Resultatet är skrämmande. Under en femårsperiod har 26 procent av deltagarna i undersökningen hotats eller utsatts för våld. Av de tillfrågade skolungdomarna är det två av tre personer som döljer eller ljuger om sin sexuella läggning på grund av rädsla.

60 procent av de ungdomar som definierar sig som hbtq-personer blir utsatta för negativa kommentarer i skolan och 80 procent av dem som svarat rapporterar om den mobbning som hbtq-personer utsätts för. Av de som besvarat enkäten känner sig 19 procent diskriminerade då de sökt arbete.

Unga hbtq-personer blir diskriminerade dagligen. Det är så illa att minst en av fyra utsatts för våld eller hot under den senaste femårsperioden och samtidigt känner många att det är lönlöst att anmäla den här typen av brott. Det går inte längre att gömma sig bakom argumentet att den här typen av diskriminering skulle vara vanligare hos äldre generationer eller att det med tiden kommer att bli annorlunda.

Fördomar är inget som försvinner av sig självt. Det är dags att aktiva åtgärder presenteras både nationellt såväl som på EU-nivå. Att som ansvarig minister eller kommissionär sitta och vänta på att problemen ska lösa sig själva medan personer får utstå daglig diskriminering och våld är skamligt. Den som har makt att förändra har också ett ansvar att använda sig av den makten.

Vi socialdemokrater kräver att den svenska regeringen visar en tydlig politisk linje och då inte bara i ord, utan också i handling. Vi anser att det krävs en aktiv plan för att motverka homofobi och transfobi på såväl nationell nivå som på EU–nivå och att vi får en heltäckande diskrimineringslagstiftning som även går utanför arbetsmarknaden.

Vi kommer att agera i såväl riksdag som i EU–parlamentet. Socialdemokraterna, tillsammans med en rad hbtq-organisationer, skriver till exempel på en handlingsplan för EU med förslag på aktiva åtgärder som kan tillämpas på alla delar av samhället.

Den svenska regeringen med Erik Ullenhag i spetsen måste berätta vad den ämnar göra för att få ett samhälle där inte någon ska bli utsatt för diskriminering.

Låt oss tillsammans göra Sveriges nordligaste pridefestival till en fantastisk yra av glädje och kärlek, men där inte de viktiga kraven på förändring glöms bort för ett Luleå, Norrbotten, Sverige, Europa och värld som utgår från alla människors lika värde.