Hur skapar vi en skola för framtiden? Det finns inte alltid givna svar eller enkla lösningar. Vi jobbar just nu med att ta fram ett förslag för politiskt beslut. I det förslaget ska synpunkter och förslag som har kommit in under de senaste månaderna beaktas. Arbetet med framtidens skola har engagerat många: föräldrar, vårdnadshavare, elever, lärare, rektorer.
Luleå kommun för dialoger med medborgarna på många olika sätt, men det finns ingen fastställd form för hur de ska se ut. En strategi för medborgardialog håller för närvarande på att tas fram för att skapa ett enhetligt förhållningssätt.
I arbetet med Framtidens skola valde skolan att presentera vad som ska utredas, för att på så sätt ge medborgarna insyn och möjlighet att ställa frågor och lämna synpunkter, innan ett färdigt förslag läggs fram för politiskt beslut.
Under hösten har vi bjudit in medborgare till möten för att berätta om vilka utmaningar och möjligheter man ser för skolan i framtiden och för att lyssna till synpunkter och frågor.
• Nio öppna möten har hållits på samtliga skolans nio upptagningsområden under oktober och november, och drygt 1 000 personer har deltagit vid dessa tillfällen. Syftet med mötena har varit att presentera vad som ska utredas, alltså inte att presentera ett färdigt förslag, och att lyssna. Tjänstepersoner från skolan och övriga förvaltningar samt politiker har lyssnat till föräldrar, vårdnadshavare och andra intresserades synpunkter och frågor. De intressegrupper från respektive område som har velat presentera eget material har fått möjlighet att göra det för att ge sin syn på framtidens skola.
• Samtliga elevråd har haft möjligheter att tycka till om hur framtidens skola ska se ut.
• Intresseorganisationer som till exempel invandrarrådet, landsbygdskommittén, handikappföreningar och Rädda barnen har bjudits in till möten med politiken för att samtala kring framtidens skola.
• Alla som vill lämna synpunkter och ställa frågor kan göra det via www.lulea.se/framtidensskola eller framtidensskola@skol.lulea.se. Synpunkter som kommit in till och med 30 november kommer att beaktas i utredningsarbetet.
Utredningen ska resultera i ett förslag som presenteras i barn- och utbildningsnämnden den 7 januari. Därefter går förslaget ut på remiss till föräldraråd, elevråd, skolans personal, intressegrupper, intresseorganisationer samt kommunens övriga förvaltningar till och med den 20 januari.
Den 21 januari lämnas förslaget inklusive remissvar till barn- och utbildningsnämnden som sedan har fram till 22 februari på sig att ta ställning till förslaget. Under våren ska ärendet slutligen behandlas i kommunfullmäktige.
Vi vill tacka för allt engagemang och alla synpunkter och förslag som har kommit in. Den 30 november är sista datum för att lämna synpunkter som ska beaktas i utredningen men självklart kan du fortsätta att tycka till om framtidens skola. Det finns delade meningar i allt förändringsarbete men vår målsättning är att göra framtidens skola så bra som möjlig för alla barn och elever i Luleå.