Sverige är nu i stridsberedskap

Norrbottens län2013-07-01 06:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från i dag måndag och ett halvår framåt består den europeiska stridsgruppen, EU Battle Groups, bland annat av olika truppbidrag från Sverige. Stridsgruppen är ett snabbinsatsförband som står i beredskap för EU:s förfogande och kan sättas in med kort varsel i en konflikt eller kris. Genom att delta i EU:s stridsgrupper gör vi en insats för fred och säkerhet, och stärker samtidigt vår egen försvarsförmåga och förbättrar samverkan med andra länders försvarsmakter.

Stridsgruppen där Sverige nu återigen tar aktiv del, leds av Storbritannien, och dessutom bidrar Litauen, Lettland och Holland. Det svenska bidraget utgörs av främst av luftunderrättelse- och artillerilokaliseringsförband bland annat från LV 6 Halmstad och A 9 Boden samt CBRN-pluton från Umeå. De svenska enheterna har övat inför beredskapen i Sverige, och deltagit vid slutövning i Storbritannien med hela stridsgruppen under maj månad.

Sverige har två gånger tidigare dessutom lett EU:s stridsgrupp, som utgörs av cirka 1 500 officerare och soldater som står i beredskap i ett halvår. Första gången Sverige deltog var 2008 då vi ledde den nordiska stridsgruppen Nordic Battle Group, NBG. Då fick Sverige bland annat erfarenheter som varit värdefulla för att utveckla det svenska insatsförsvaret.

2011 ledde Sverige EU:s stridsgrupp en andra gång, med goda erfarenheter från första insatsen fungerade genomförandet bättre. Tack vare deltagandet och beredskapen i EU:s stridsgrupp, kunde Sverige på kort varsel ställa svensk flyginsatsförmåga till FNs insats i Libyen, sommaren 2011. En viktig och relevant bevis på att krishanteringskapacitet är värdefullt och kommer till praktisk nytta. 2015 kommer Sverige återigen att leda EU:s stridsgrupp, i en nordisk baltisk kontext, Nordic Battle Group.

Sverige skapar säkerhet tillsammans med andra. Det är hörnsten i vår försvar- och säkerhetspolitik. Det inbegriper bland annat att det svenska försvaret ska ha kvalificerade förutsättningar att kunna ge och ta emot hjälp. Genom att bidra till EU:s stridsgrupper samövar vi med andra medlemsländer och skapar interoperabilitet.

Vi tar gemensamt solidariskt ansvar för EU:s krishanteringsförmåga och stärker samtidigt både vår egen och andras säkerhet.