µ Svar till Calle Fahlquist och Lars O Nilsson, NSD Debatt den 3 juli.
Två skribenter kommenterar vår artikel om att Sverige bidrar till EU:s stridsgrupp som nu står i beredskap för krishantering under brittisk ledning.
Svenskt deltagande i EU:s snabbinsatsförband stärker säkerheten i vårt närområde och ger oss värdefulla erfarenheter som förbättrar Försvarsmaktens förmåga. Just samverkan med andra länder är centralt i den svenska försvars- och säkerhetspolitiken. Det ger oss bättre möjligheter att ge och ta emot hjälp vid en kris eller konflikt.
År 2015 närSverige leder en stridsgrupp nästa gång deltar även Finland, Norge, de baltiska länderna och Irland. Detta blir ett bra tillfälle att ytterligare fördjupa och stärka samarbetet i Sveriges närområde. Sverige kommer även att öva tillsammans med Natos snabbinsatsförband, NRF, vilket skulle ge oss en möjlighet att öva med, och lära oss av, mycket kvalificerade krishanteringsförband.
Insatsen i Libyen 2011 gjordes med folkrättsligt stöd och ett FN-mandat i botten. I resolution 1973 konstaterades att situationen i Libyen utgjorde ett hot mot internationell fred och säkerhet. FN:s säkerhetsråd krävde ett omedelbart eldupphör och att våldet mot civila skulle upphöra. Det möjliggjorde ett starkt och framgångsrikt ingripande från det internationella samfundet.
Sveriges insats i Libyen, som kunde göras med kort varsel tack vare att vi stod i beredskap med den nordiska stridsgruppen, gjorde nytta i praktiken. Vi stödde Natos flyginsats som upprätthöll flygförbudszonen över Libyen. Regimens våld mot civila kunde stoppas och Gaddafi störtas.
Det ska jämföras med situationen i Syrien där FN inte har lyckats enas om ett gemensamt ställningstagande för att få slut på stridigheterna. Resultatet har blivit ett långdraget inbördeskrig och ett stort lidande för Syriens folk.
Sveriges deltagande i EU:s stridsgrupper är ett konkret åtagande för internationell fred och säkerhet. Vi får även erfarenheter som stärker Försvarsmakten och ytterst vår försvarsförmåga. Därför ska Sverige även i fortsättningen bidra till EU:s stridsgrupper.