Sviker S Jokkmokk?

Norrbottens län2016-08-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommer regeringen och Vattenfall att svika Sveriges viktigaste vattenkraftsproducerande kommun?

Uppgiften om att Vattenfall planerar att flytta Vattenfall Accounting från Jokkmokk till annan ort är upprörande på många sätt. Kraftverken i Jokkmokks kommun ha sedan mer än 100 år varit av den allra största betydelse för svensk elproduktion och en väldig vinstmaskin för Vattenfall. Vattenkraftsproduktionen i Jokkmokks kommun är också starkt förbunden med Vattenfalls tillkomst 1909. När regeringen under den den konservative statsministern Arvid Lindmans ledning tog beslutet om att bilda, som det då hette, Kungliga Vattenfallsstyrelsen var också detta starkt förknippat med Jokkmokks kommun eftersom Porjus kraftverk var det första stora kraftverk som skulle byggas i dess regi. Man kan med fog säga att en viktig del av Vattenfalls själ finns i Jokkmokks kommun.

När Porjus kraftverk invigdes 1915 var det Sveriges näst största kraftverk. Endast Olidestationen i Trollhättan var större. Sedan dess har följande kraftverk anlagts inom Jokkmokks kommun: Akkats (invigd 1973), Letsi (invigd 1967), Ligga (1954), Harsprånget (1951), Messaure (1962), Seitevare (1967). Invigningen av Randi år 1976 utgjorde slutpunkten på Vattenfalls epok av vattenkraftsbyggande i Lule älv. Sammantaget levererar dessa stationer ca 10 TWh per år. Tillsamman med övriga stationer i Lule älv tillförs det svenska folkhushållet mellan 13 och 14 TWh av de drygt 60 TWh som utgör den svenska vattenkraftsproduktionen. Lule älv är därmed också Sveriges viktigaste älv för produktion av vattenkraft.

Om planerna genomförs innebär det att de drabbar en mycket sårbar kommun. Att förlora 40 arbetstillfällen i en kommun med ca 5 000 invånare är ytterst kännbart. Att det för de som kommer att förlora sina arbeten och alla andra i kommunen kan kännas minst sagt märkligt och som ett hån att man enligt statistiken tillhör de absolut rikaste i landet samtidigt som man bor i en kommun med stora ekonomiska problem. Jokkmokks kommun liggernämligen i topp i riket när det gäller BRP, dvs det tal som beskriver den regionala produktionen och definieras som summan av en regions förädlingsvärden.

Planerna på denna nedläggning är inget annat en en grov förolämpningoch ett grovt svek mot en kommun som under mer än 100 år levererat stora mervärden till samhället och detta till priset av en drabbad rennäring och att stora naturvärden gått förlorade . Inte undra på att kommunens invånare känner sig svikna av regeringen och av Vattenfall som än så länge inte backat i frågan.