Under det senaste året har samverkan mellan de tidigare konkurrerande tidningarna genomförts. NSD och Kuriren måste nu dela på nöjesbevakningen, måste dela på lördagsbilagan och måste dela på fotografresurserna kvällar och helger. De båda tidningarnas identitet har skadats.
IT-verksamheten styrs även den numera från Norrköping, där också de vitala delarna av infrastrukturen finns. All IT-utrustning som finns i Norrbottens Media ägs av Norrköpings Tidningar, som debiterar hyra för utrustningen. Det gäller också arbetsplatserna.
I det som nu sker ser vi en systematisk dränering av Norrbottens Media. Vitala delar har flyttats från Norrbotten till Norrköping.
Var denna nedmontering av NSD och Norrbottens-Kuriren målet när ni bildade bolag tillsammans med Norrköpings Tidningar? Skulle inte Norrbottens två ledande dagstidningar fortsätta som konkurrerande nyhetsförmedlare och stå för mångfald?
Vi fruktar att ytterligare verksamhet kommer att flyttas till moderbolaget i Norrköping.
Norrbottens socialdemokratiska partidistrikt är minoritetsägare i Norrbottens Media och vi vill gärna veta hur partidistriktet ser på sitt ägande. Handlar intresset bara om högsta möjliga avkastning på investerat kapital, eller finns det ett intresse av att bolaget och dess verksamhet i Norrbotten ska finnas kvar? Vi ser fram emot ert svar.
Tommy Lundqvist, ordförande i Norrbottens Medias journalistklubb Jeanette Bergström, vice ordförande i Norrbottens Medias journalistklubb
Johanna Hövenmark, sekreterare i Norrbottens Medias journalistklubb
Svar till Norrbottens Medias journalistklubb.
Vi vill börja detta svar med att poängtera att vi som politiskt parti anser att väl förankrade regionala tidningar och en stark lokal journalistik är viktiga för debatten och samhällsutvecklingen. Vi vill också beklaga uppsägningarna av 27 anställda som nu drabbar er arbetsplats.
Socialdemokraterna i Norrbotten gick in som ägare i NSD i samband med A-pressens konkurs under 1980-talet. Motivet var att rädda NSD som regional tidning med en socialdemokratisk ledarsida. Vi hade inga pengar och tvingades därför låna ihop alla miljonerna för att köpa ut tidningen från konkursboet. Det var djärvt men det lyckades.
För att lyckas långsiktigt sökte vi en ägarpartner med branschkompetens och det blev norska Orkla. När Orkla efter många års samarbete sålde sina aktier utnyttjade vi tillsammans med Piteå Tidningen vår förköpsrätt och Socialdemokraternas bolag Valrossen och Piteå-Tidningen sökte tillsammans en ny partner. Efter en bred genomgång av marknaden och ett gediget förhandlingsarbete etablerades 2007 samarbete med Norrköpings Tidningar som redan var ägare till Norrbottens-Kuriren
Första satsningen blev investeringen i ett nytt tryckeri för NSD, NK och PT. Samtidigt som man flyttade ihop i Mediehuset genomfördes omfattande satsningar på digitala kanaler.
Vi vill understryka att vi anser att välfungerade medier är en mycket viktig del av livet i Norrbotten. Men som politiskt parti är det inte något självändamål med att äga aktier i Norrbottens Media. Vi vill dock också betona att vi som ägare vill ta ansvar för att verksamheten bedrivs på bästa sätt och ge Norrbottens Media bästa möjliga förutsättningar för att klara en mycket utmanande framtid.
Alla är i dag smärtsamt medvetna om att verksamheten måste drivas med vinst för att motivera fortsatta investeringar. Samtidigt är utvecklingen just nu dramatisk med minskade upplagor och hård konkurrens om annonsintäkter i hela landet. Denna utveckling beror inte på dåliga morgontidningar utan på att en växande del av publiken föredrar att få sina nyheter på annan sätt.
I dag ser vi därför att utvecklingen ställer en långsiktig och mycket allvarlig fråga: Hur ska god journalistik finansieras på lång sikt?
Avslutningsvis vill vi klargöra att Socialdemokraterna i Norrbotten inte deltar i Norrbottens Medias affärsbeslut. Dessa sköts av bolagets styrelse och ledning.
Karin Åström, ordförande Socialdemokraterna i Norrbotten