Systematisk hyressättning lösningen

Norrbottens län2016-09-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till Fastighetsägarna MittNords vice VD och Näringspolitiske chef, Peter Sörman och Johanna Fjällblad, platsansvarig Luleå, debattartikel i NSD den 5 september.

Debattörerna skriver att det svenska hyressättningssystemet behöver ses över och att deras branschorganisation Fastighets­ägarna är för en friare hyressättningsmodell men där hyresgästen har ett fortsatt starkt skydd mot oskäliga hyreshöjningar.

De skriver inte vad de menar med en friare hyressättningsmodell, men på organisationens hemsida står: ”Vi anser att enskilda hyresgäster ska få träffa individuella hyresavtal med sin hyresvärd, där de bland annat kommer överens om hur hyran ska ändras under hyrestiden”

Organisationen vill alltså ha marknadshyror, vilket skulle innebära att hyresvärden skulle kunna begära en viss hyra för att teckna hyreskontrakt. Det vill inte vi.

Skribenterna säger sig värna om ett fortsatt starkt skydd mot oskäliga hyreshöjningar.

Besittningsskyddet är ett av Hyres­gästföreningens starka argument mot marknadshyror. Besittningsskyddet existerar bara om hyran sätts i en förhandling mellan jämbördiga parter och skulle inte existera i praktiken om hyrorna skulle sättas ensidigt av fastighets­ägaren. Den enskilda hyresgästen har inte en tillräckligt stark position där. Om du inte kan betala den hyra som värden vill ha, ja då måste du flytta.

Vi håller dock med Peter Sörman och Johanna Fjällblad om att dagens hyressättningssystem behöver utvecklas och att hyresgästens värdering av bostaden ska få ett genomslag i hyressättningen.

Detta var också viktiga delar av resultateten i den av Claes Stråth ledda utredning, som i maj överlämnades till uppdragsgivaren, regeringen. Hyresgästföreningen bidrog med experthjälp, liksom SABO. Tyvärr hoppade Peter Sörmans egen organisation, Fastighetsägarna Sverige, av det arbetet innan rapporten skulle överlämnas.

Hyresgästföreningen och SABO var eniga om att arbeta för en utveckling av hyressättningssystemet och systematisk hyressättning, utan att för den skull marknadshyra införs.

Systematisk hyressättning innebär just det som Sörman och Fjällblad efterlyser – att hyresgästers värdering av bostaden får genomslag i hyressättningen.

Hyresgästföreningen driver ett omfattande arbete i samverkan med fastighetsbolag för att införa systematiken där den ännu inte används.

Systematisk hyressättning ger mer rättvisa hyror, ökar hyresgästers inflytande över sina boenden/hyressättningen och det ger fastighetsägarna klara spelregler för deras investering.

Det känns bra att vi är överens även där, Peter Sörman och Johanna Fjällblad. Det är av yttersta vikt att vi löser dagens bostadskris och får en fungerande bostadsmarknad som gagnar landets nuvarande och blivande hyresgäster. Det är avgörande för en bra utveckling av Sverige.