Ta ansvar – skjut fler älgar

Älgskadorna i norra Norrbotten är mycket höga, och värst drabbat är Kiruna och Överkalix. Här har vi runt 20 procents färska skador på ungskog, enligt Skogsstyrelsens älgbetesinventering . Var femte ungtall fick alltså en ny älgskada på stammen under den senaste vintern.

Norrbottens län2013-09-13 06:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt Skogsstyrelsen är skadorna så allvarliga att det kan bli svårt att nå skogspolitiska mål om uthållig och värdefull virkesproduktion och bevarande av biologisk mångfald.

Vi tror att den enormt stora älgstam vi haft i Kalix- och Torne älvdalar under lång tid utarmat betet för älgarna. Lövträd som sälg, rönn och asp var tidigare naturliga inslag i den norrbottniska floran, men är numera sällsynta, och det är dessa växter som är särskilt värdefulla för älgkalvar.

Det rapporteras om döda älgkalvar och rester av älgkalvar i skogen. Det kan givetvis vara björn som tagit dem, men mycket tyder på svält. Många kalvar föds sent på våren och hinner inte bli vuxna för att överleva en lång vinter med långa vandringar mellan olika kommuner.

Vi har nu kommit till en punkt där det måste bli en mer ansvarsfull förvaltning i vissa områden, där en större avskjutning av älgkor bör prioriteras, minst 50 procent bör vara fullvuxna kor. Det är förkastligt att mest inrikta sig på tjuravskjutning. Det ger i förlängningen små kalvar, älgkorna får sent och ibland ingen kontakt med någon tjur.

Tilldelningen för årets jakt är redan klar, och vi uppmanar jaktlagen att skjuta fullt. Det finns även möjlighet att ansöka om utökad avskjutning. Vi uppmanar markägare och jägare att kontakta Älgförvaltningsgruppen som har att bedöma detta.