Ta steget–idrott och fysisk aktivitet istället för ohälsa

Ett lika säkert vårtecken som att snön ersätts av gröna gräsmattor är alla motionslopp som arrangeras runt om i landet. Intresset är stort och många vill vara med och känna glädjen och gemenskapen i det som ofta blir en folkfest.

Starten. Har gått för den 37:e halvmaran på Luleås gator.

Starten. Har gått för den 37:e halvmaran på Luleås gator.

Foto: Petra Älvstrand

Norrbottens län2017-05-22 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inom kort arrangeras två stora motionslopp i Norrbotten, Luleå Stadsmara och Vårruset. Loppen lockar tusentals deltagare i alla åldrar och med olika ambitionsnivåer. Några springer för att vinna, men de allra flesta deltar bara för att det är så himla roligt och för att det ger välbefinnande och inspiration att röra på sig hela året.

Samtidigt som vi gläds åt att se många springa, jogga eller lufsa runt på gångbanor och motionsslingor oroar vi oss också för att fler mår sämre.

Den ökande hälsoklyftan är en av vår tids största samhällsutmaningar. Forskningen visar att det bästa och mest kostnadseffektiva sättet att få fler att må bättre är att fler deltar i idrott och fysisk aktivitet. Det finns starka samband mellan fysisk aktivitetsnivå och ett stort antal hälsoaspekter, allt från självskattad hälsa till olika riskfaktorer för ohälsa, till sjukdomar och för tidig död.

Idrottsföreningarna bidrar till att ge barn, unga och vuxna rörelse, men vi når inte alla och träningar några timmar i veckan på fritiden räcker inte.

Därför måste fler bidra till att lösa denna samhällsutmaning med ökat stillasittande och för lite fysisk aktivitet.

En helt färsk studie från Centrum för idrottsforskning visar att hela 56 % av pojkarna och 78 % av flickorna av alla 10-15 åringar inte når det rekommenderade nivån av daglig fysisk aktivitet.

Därför är det glädjande att regeringen har lyssnat till idrottsrörelsens krav om att antalet undervisningstimmar i ämnet idrott och hälsa i skolan utökas med 100 timmar.

Utöver det utlovas en satsning på ökad fysisk aktivitet i skolan och regeringen föreslår också att idrottsrörelsen samverkar med skolan för att bidra till att alla barn rör sig varje skoldag.

Riksidrottsförbundet får idag stöd till barn- och ungdomsidrott. Med särskilt stöd för att få vuxna och äldre att röra på sig och idrotta i förening skulle vi kunna utveckla verksamheter som når många fler. Idrott ger många hälsovinster. CK Sävast är en förening som fått vuxna att finna glädje och gemenskap på cykel där verksamheten anpassats för att passa alla förmågor. Korpen bedriver regelbundet motion för äldre.

I orienteringen blandas unga och äldre naturligt i verksamheten.

Men vi ser att idrotten har potential att välkomna fler.

Därför vill vi att:

4 Idrottsrörelsen ges möjlighet genom ett förstärkt offentligt stöd att utveckla föreningsidrott för vuxna och äldre.

4 En allmän översyn av friskvårdsbidraget bör göras så att fler idrotter kan inkluderas och fler grupper aktiveras.

Så ut och njut av solen och den glädje som sprids av att människor gör saker tillsammans.

Det bästa och billigaste receptet för att motverka ohälsa är som sagt fysisk aktivitet så därför behöver vi ta krafttag för att minska stillasittandet och istället öka rörelsen.

Våra politiker behöver genomföra förändringar men vi kan alla bidra till att försöka ta det där steget och röra på oss.

För en bättre folkhälsa.