Det går bra för Luleå. Den ekonomiska tillväxten är god och arbetslöshetssiffrorna är lägre än på många år. De senaste siffrorna från slutet av2017 visar att arbetslösheten fortsätter att falla sedan en toppnotering 2010. Siffran för Luleå kommun ligger idag på 6,2 procent, 1,3 procentenheter under rikssnittet. Idag är det arbetstagarnas marknad inom många branscher. Samtidigt vittnar många företag om svårigheten att rekrytera medarbetare. Bristen på arbetskraft riskerar att motverka tillväxten bland stadens företag långsiktigt.
Rekrytering är därför något större än bara en HR-fråga. Rekrytering är idag en affärskritisk fråga på högsta ledningsnivå. Det är idag viktigare än någonsin för företag att aktivt jobba för att attrahera rätt medarbetare.
Vi på Skandia har förmånen att jobba tillsammans med några av Luleås mest framgångsrika företag. Flera av våra kundföretag har vi haft förmånen att följa under många år. Att aktivt arbeta för att ha nöjda och friska medarbetare är en viktig faktor för våra kunders framgångar. Ett annat konstaterande är att när ett företag växer så ställs nya krav på ledarskapet. Det traditionella chefskapet och tänket kring medarbetare duger inte i ett modernt företag vars medarbetare både är och vill vara självständiga och innovativa. För att behålla och attrahera talang behöver ett antal hygienfaktorer finnas på plats. En sådan hygienfaktor är tjänstepension.
Den allmänna pensionen för de flesta väntas motsvara mindre än 50 procent av slutlönen. Medianinkomsten i Luleå kommun är strax över 23 500 kronor per månad. En person med medelinkomst som började jobba vid 25 års ålder och är 30 år gammal idag kan räkna med att få ut ca 41 procent av slutlönen i allmän pension från 65 års ålder. Exempelpersonen behöver jobba till 69 års ålder för att den allmänna pensionen ska utgöra mer än hälften av slutlönen. Tjänstepension kommer att vara räddningen för en rimlig pension eftersom den kan tillföra ytterligare mellan 20–30 procent. Med tjänstepension kan personen i exemplet alltså få en pension som istället motsvarar 60–75 procent av slutlönen.
Samtidigt är en trend att allt fler idag saknar tjänstepension. Vissa uppskattar den siffran till över 400 000 individer och antalet tros växa i takt med den nya arbetsmarknad som växer fram.
Luleå behöver tillväxt långsiktigt och Luleås entreprenörer behöver inspiration, praktisk kunskap och goda förebilder. I dagarna lyfts flera lokala företagare upp på Gasellsprånget i Luleå.
För att klara av framtidens utmaningar när det kommer till att behålla och attrahera bra medarbetare som kan säkerställa tillväxt inom de egna bolagen är vi övertygade om att nya, framväxande bolag inom alla sektorer behöver hantera tjänstepensionen som en strategisk fråga. Medarbetarna förväntar sig det.