Utan minskad rökning sluts inga hälsoklyftor

Att ”sluta påverkbara hälsoklyftor inom en generation” är en härligt kaxig ambition i Stefan Löfvens regeringsförklaring. Vill regeringen på allvar minska hälsoklyftorna behövs krafttag för att minska rökningen – inte kötiden till lungscreening.

Foto: Pedersen, Terje

Norrbottens län2015-01-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att 800 000 svenska rökare insjuknade och behövde sjukhusvård och att omkring 100 000 dog av sin rökning under de två senaste mandatperioderna föranledde inga politiska krafttag. Hur många liv tycker den nya regeringen är lagom för att samhället ska bry sig?

Miljonlöftena duggar tätt i vårdpolitiken. Och visst, den som är sjuk ska självfallet ha en kompetent, medkännande och tillgänglig vård oavsett var man bor i landet, oavsett plånbokens tjocklek.

Många blir sjuka i onödan för att vuxenvärld och samhälle – trots all kunskap – inte tillräckligt stöder hälsosamma val. Ett påtagligt exempel är rökningen, som av FN pekas ut som en värsting: tillsammans med överkonsumtion av alkohol, fysisk inaktivitet och ohälsosam kost ligger den bakom två av tre dödsfall globalt.

Att 800 000 svenska rökare insjuknade och behövde sjukhusvård och att omkring 100 000 dog av sin rökning under de två senaste mandatperioderna föranledde inga politiska krafttag.

Under den innevarande mandatperioden beräknas ytterligare 48 000 svenskar dö av sin rökning, Under samma period beräknas 400 000 insjukna i någon eller några av de många sjukdomar som rökningen orsakar.

Det är hög tid att peka ut riktningen, Stefan Löfven! Målen för vad det tobaksförebyggande arbetet skulle ha åstadkommit 2014 har långt ifrån nåtts. Brist på politiskt engagemang, nationell ledning och verksam strategi har bidragit till detta.

Rökningen är ojämlikt fördelad – och skillnaderna tenderar snarast att öka. Under senaste decenniets generella rökminskning i Sverige har skillnaden i rökförekomst mellan arbetare och tjänstemän ökat från två till tre gånger. Skillnaderna mellan kort- respektive långutbildade har ungefär dubblats i båda könen.

Det finns ingen ”quick fix” för de grupper som röker mest. Tobakskonventionens breda strategi hjälper alla grupper – om den tillämpas! Tre av fyra rökare vill sluta och en majoritet ha hjälp att komma ur sitt nikotinberoende. Det torde också gälla i grupper med utbredd rökning.

Rökning är en betydande del i orsakerna till ojämlik hälsa. Redan innan en kommission för jämlik hälsa ens hinner börja sitt arbete kan situationen förbättras genom införandet av en utfasningsstrategi.

En S-regering fick möjlighet att genomföra ett historiskt beslut 2005. Serveringslokaler – tio år efter andra arbetsplatser ­– blev rökfria. Till allas glädje. Det lärde oss att även djupt rotade föreställningar i samhället är möjliga att påverka.

Nu är det dags för ett nytt historiskt beslut. Våra befolkningsenkäter visar att en majoritet av svenska folket vill ha ökade begräsningar för tobaksindustrin. Fem av åtta riksdagspartier var inför valet positiva till att sätta ett måldatum för rökningen.

Att förebygga det förebyggbara är en etisk utmaning för hela samhället. Det räddar liv men gör också att vårdresurserna kan kanaliseras till vård av de tillstånd som inte så lätt kan förebyggas.