Vägen till klimatframgång 2015

Norrbottens län2014-12-22 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FN-systemet undvek en kollaps på klimatkonferensen Lima, men vägen till ett framgångsrikt klimatavtal i Paris i december nästa år är långt ifrån utstakad. Misslyckas vi där, ser det mycket mörkt ut att klara tvågradersmålet, och därför är det värt att med Lima i färskt minne fundera på hur vi alla bäst bidrar till ett långsiktigt, ambitiöst och fungerande klimatavtal.

På alla fem samhällsnivåer finns strategiska val att göra.

■ Överstatligt behövs ”två bollar i luften”, där vi både stöttar FN-processen och arbetar mycket aktivt med mer avgränsade samarbeten som kan gå snabbare och ta vid där FN:s tröga beslutsregler försvårar framgång. Inom FN är Sverige den största givaren per capita till Gröna Klimatfonden, vilket ger oss mandat att kräva hög kostnadseffektivitet och snabba beslutsgångar. Utanför FN var vi med att starta New Climate Economy, om vinsterna med att ställa om globalt – en pedagogik som behöver hjälp att få fäste hos många av FN-medlemsländerna!

■ Nationellt. Världen behöver föregångsländer, och Sverige är av OECD utsedda till ”världsmästare i decoupling” – att öka tillväxten och minska utsläppen. Nästa steg bör vara att frivilligt och innan Paris anta långtgående nationella klimatmål för 2030 och 2040, samt att precisera 2050-målet om ”ingen nettopåverkan på klimatet”. I den stundande valrörelsen är det alltså mycket viktigt att alla partier presenterar en kraftfull klimatpolitik – två gröna partier räcker inte för en stark nationell klimatpolitik!

■ Lokalt och regionalt. Runt om i landet samarbetar vi med många kommuner, landsting och regioner som redan har helt förnybar fjärrvärme, vars elbolag visar vägen mot 100 procent förnybart och som nu vill nå en fossilbränsleoberoende fordonsflotta än snabbare än det nationella slutåret 2030. Detta är precis den konkreta inspiration som en allt starkare global konstellation av klimatdrivna kommuner söker – konkretisera och sprid!

■ Näringslivet. På Ban Ki-moons förberedande klimattoppmöte i New York var det näringslivet som starkast kom med nya klimatåtaganden, och efter Lima står det helt klart att vi bara klarar tvågradersmålet om näringslivet antar egna, tuffa utsläppsmål.

Nya Lima-Paris Action Agenda är utformad för att underlätta detta, och Gröna Klimatfonden kommer att delfinansiera klimatdrivna näringslivssamarbeten. Med en stark koppling till förnybar energi och effektiviseringar bör det svenska näringslivet ta täten här!

■ Individen. FN-ledda processer kan tyckas svåra att påverka. Men det som händer där utgår ifrån den folkliga opinionen, och därför var det så viktigt att klimatmarscherna runt om i världen överträffade alla förväntningar om antalet deltagare, och hölls i fredlig och konstruktiv anda.

Under 2015 blir det ännu viktigare med ett starkt folkligt tryck i klimatfrågan, som visas genom klimatsmarta handlingar i vardagen. Så hur ser ditt nyårslöfte ut?