Svenskarna är ett matintresserat folk som tycker att kvalitet och ursprung är viktiga. En undersökning från Novus visar att 83 procent vill veta var maten kommer ifrån när de handlar. 75 procent tycker att det är viktigt att maten kommer från en svensk bondgård.
Inte så konstigt med tanke på att Sverige har en världsunik låg antibiotikaanvändning på mjölkgårdar, i grisstallar, nötkreatursuppfödningar och i hönshus. I Danmark använder man tre gånger så mycket antibiotika som i Sverige, i Holland nio gånger så mycket.
Vi kan också äta våra svenska påskägg utan att behöva vara rädda för salmonella. I genomsnitt har 31 procent av värphönsen i EU salmonella. I Sverige inga.
Vi har kor som går på sommarbete, suggor som alltid går lösa och höns med näbben kvar. Det kan låta självklart, men det är det inte. I Danmark fixerar man sina suggor och i många EU-länder kapar man hönsens näbbar för att de inte ska hacka på varandra – en följd av att de lever för tätt.
Påskmaten gör oss inte bara mätta den ger också jobb. Jordbruket i Sverige sysselsätter ungefär 177 000 personer. Det är många arbetstillfällen, som sju stycken Volvo ungefär. Om den mjölk och det kött vi importerar i stället skulle produceras i Sverige, skulle det innebära 20 000 nya jobb.
En fördubbling av antalet mjölkkor i Sverige skulle ge ytterligare 23 000 arbeten. Det skulle ge oss skatteintäkter motsvarande 4 720 sjuksköterskor.
Det är hög tid att vi som medborgare och konsumenter börjar ställa krav på maten vi äter och på våra politiker som bestämmer över den. Vi på LRF har tagit fram appen Bonde på köpet som hjälper konsumenten ta reda på matens ursprung i affären. Men det räcker inte.
Sveriges politiker måste också hjälpa till genom att:
• Se till att all mat ursprungsmärks
• Se till att all mat som köps in till skolor, äldreboenden och sjukhus produceras med samma höga krav på miljö och djurhållning som ställs på den svenska produktionen
• Besluta om en nationell livsmedelsstrategi som stärker den svenska matproduktionens konkurrensvillkor
Så när ni bänkar er framför påskbuffén, kom ihåg att den svenska maten är så mycket mer än bara mat – den har också ingredienser som god hälsa, djur som har det bra och jobb på landet.