Situationen i socialtjänsten är så pressad att var tredje socialsekreterare överväger att byta jobb. Det får konsekvenser för stödet till utsatta människor. Vision kräver nu ett nationellt mått för hur många ärenden en handläggare får ha.
Situationen i socialtjänsten har blivit allt tuffare de senaste åren. Och Norrbotten är inte något undantag. Det handlar om en orimligt tung arbetsbörda för socialsekreterare och biståndshandläggare, med ökat ansvar och fler barn och vuxna som behöver stöd. Till det ska läggas dåligt fungerande IT-system och att introduktionen av nyutexaminerade brister.
En av konsekvenserna blir sämre service till medborgarna.
I flera undersökningar har Vision kunnat visa att både stressen och personalomsättningen är stor inom socialtjänsten. Problemen bekräftades nyligen i en studie av Pia Tham, forskare i socialt arbete vid Högskolan i Gävle.
Faktum är att många av landets socialtjänster är på väg in i, eller redan befinner sig i, en nedåtgående spiral när det gäller personalsituationen. Många av de mest erfarna socialsekreterarna väljer att sluta sina anställningar, vilket leder till att tunga ärenden ofta läggs på unga, nyutexaminerade socialsekreterare.
Visions Socialchefsrapport 2014 understryker allvaret i situationen. Där svarar hälften av landets socialchefer att det är svårt att rekrytera erfarna socialsekreterare. Värst är situationen inom den sociala barn- och ungdomsvården där fler än var tredje socialchef anser att rekryteringen är mycket svår.
Samma bild förmedlas när Visions företrädare träffar personalen inom socialtjänsten runt om i landet. Enligt socialsekreterarna själva skulle en hanterbar ärendemängd vara en åtgärd som bidrar till ett mer kvalificerat socialt arbete för att stärka människors förmågor till ett självständigt liv.
För att nå dit anser Vision att Socialstyrelsen bör få i uppdrag att utforma riktlinjer för ett nationellt mått på antal ärenden per handläggare.
En rimlig arbetsbelastning, bra administrativt stöd och chefer som har tid att leda har en avgörande betydelse för ett professionellt och rättssäkert socialt arbete. Och det ska våra medlemmar aldrig behöva tumma på!