Varför vill S att norrbottningarna straffbeskattas?

Norrbottens län2015-09-07 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna påstår sig vara ett landsbygdsvänligt parti, men när de sitter i regeringsställning kan detta ifrågasättas. Hur menar Socialdemokraterna att till exempel norrbottningar gynnas av att behöva betala flera tusen extra per år för att transportera sig till matvaruaffären, arbetet, dagis och skola?

Sverigedemokraterna sträckte i ett tidigt skede under denna mandatperiod ut handen till både Socialdemokraterna och till det borgerliga blocket där Centerpartiet ingår, det parti som i en svunnen tid slogs för landsbygden. Vare sig Socialdemokraterna eller Centerpartiet ville samarbeta med oss och konsekvensen blir att Miljöpartiet ges ett oproportionerligt stort inflytande. Decemberöverenskommelsen innebär att Centerpartiet passivt åser medan landsbygdens folk straffbeskattas och Socialdemokraterna har gett vika för Miljöpartiets vilja i en avgörande landsbygdsfråga. Hade något block valt att samarbeta med oss hade Miljöpartiets inflytande förhindrats i dessa frågor.

Sverigedemokraterna menar att det krävs satsningar på landsbygden, bland annat måste det vara möjligt att kunna transportera sig själv. Vi vill därför stoppa skattehöjningen på drivmedel, det finns ingen kollektivtrafik i Norrbotten vare sig nu eller någonsin som kommer att kunna ersätta bilen som det främsta transportmedlet. Vi vill till exempel även höja milersättningen med fyra kronor, arbetspendlarnas situation måste underlättas. För en person som pendlar 10 mil per dag innebär det cirka 9 000 kronor mer i plånboken, framför allt för de med ett arbete med lägre lön gör det en enorm skillnad. Detta är enbart ett exempel bland många som vi har i vår skuggbudget för att stärka förutsättningarna att leva på landsbygden.

En solidarisk fördelningsmodell handlar dels om att samla in skatt och sedan fördela pengarna efter välfärdsbehov, men det handlar även om en balanserad skattepolitik. De som har råd påverkas väldigt lite av en skattehöjning på drivmedel, men de mindre ekonomiskt bemedlade som kämpar varje dag för att få ekonomin att gå ihop drabbas hårt. Det finns även en regionalpolitisk fördelningsaspekt, boende landsbygden får i snitt betala mycket mer än de som bor i till exempel Stockholmsregionen efter en höjning av drivmedelsskatten.

Vi Sverigedemokrater vill bygga ett samhälle baserat på nationell solidaritet och samarbete mellan klasser, regioner och andra delar av samhället.

Vi skapar då samhörighet och ett samhälle där vi tar ut skatt efter förmåga och fördelar efter behov. Sverigedemokraterna vill återupprätta Folkhemmet, vi gör det genom att bedriva en balanserad skattepolitik där somliga skatter höjs och andra sänks.

Främst gör vi det genom andra politiska prioriteringar än de andra partierna, vilket innebär möjligheter att göra stora investeringar i välfärd, infrastruktur, försvar och rättsväsende. Det är dags att sluta straffbeskatta vanligt arbetande folk och få ordning på statsfinanserna genom vettiga prioriteringar. Så bygger vi Sverige och välfärdsstaten stark, så återupprättar vi det goda Folkhemmet.