Öppet brev till Norrbotten läns landsting.
Alina-Elena Dima från Rumänien födde barn i en bil utanför Sunderby sjukhus i december 2014 och togs sedan in på sjukhuset för vård i tre dagar. För detta krävs hon nu på 32 681 kronor av Norrbotten läns landsting.
Alina-Elena Dima har ansökt om EU-sjukvårdskort i sitt hemland men fått avslag av rumänska myndigheter med hänvisning till att hon inte haft arbete de senaste åren i hemlandet och därför inte betalt sjukförsäkring. Detta i sin tur innebär att Alina-Elena Dimas skuld kommer att gå till inkasso i Sverige och sedan vidare till inkasso och kronofogde i Rumänien eftersom EU-ländernas myndigheter samarbetar.
Ansvarigt landstingsråd för länssjukvården i Norrbotten, Glenn Berggård, hävdar i en artikel i NSD 30 mars att landstinget inte har någon möjlighet att hjälpa Alina-Elena Dima. ”Landstinget har ingen möjlighet till individuell prövning”, menar Berggård.
Enligt Sveriges kommuner och landstings skrivelse ”Några juridiska frågor gällande utsatta EU-medborgare” daterad 4 december 2014, ironiskt nog samma datum som Alina-Elena Dima och hennes man desperat bad om hjälp vid Sunderby sjukhus, kan vi läsa följande: ”Det förekommer även att dessa personer saknar sjukförsäkring i sina hemländer och därmed omfattas de inte heller av förordning (EG) nr 883/04.
Konsekvensen av detta är att dessa EU-medborgare måste betala hela kostnaden för den vård som de får här i Sverige ...
Emellertid säger regeringen också att det ”inte är uteslutet att föreslagen lagstiftning om hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd i enstaka fall kan komma att bli tillämplig även på unionsmedborgare”.
Sammanfattningsvis innebär detta att frågan huruvida 2013 års lag kan bli tillämplig måste avgöras efter omständigheterna i varje enskilt fall. ”
Sveriges kommuner och landsting öppnar alltså för möjligheten att samtliga kommuner och landsting i Sverige själva kan avgöra om de vill ge EU-medborgare utan sjukvårdskort samma rättighet till vård som så kallade papperslösa.
Det innebär akutvård mot vårdavgift omfattande 50 kronor för ett läkarbesök, vilket är en stor skillnad jämfört med 32 681 kronor.
Vi uppmanar Norrbottens läns landsting att använda möjligheten att tillämpa Lag 2013:407 (Lagen om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd) samt Föreskrift 2013:412 i samtliga fall där EU-medborgare utan sjukvårdskort söker akut vård, men alldeles särskilt i Alina-Elena Dimas fall.
Vi uppmanar också alla läsare att stödja vår webbpetition ”Fri sjukvård till EU-medborgare utan sjukvårdskort” som vi kommer delge Gabriel Wikström – folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister samt Martin Valfridsson, nationell samordnare för arbetet med utsatta EES-medborgare