Värna patienterna – inte landstingen

Norrbottens län2014-10-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Kent Ögren och Maria Stenberg, NSD Debatt den 12 september.

Så har då Socialdemokraterna genom Kent Ögren och Maria Stenberg åter visat sig från sin ”vi vet bäst”-sida utan någon som helst självkritisk inställning och ingen som helst vilja att genom samverkan åstadkomma en bättre och tryggare sjukvård i vårt län. Man skriver att vi på ett slarvigt och illvilligt sätt tolkat de jämförelser som vem som helst kan se och läsa i Socialstyrelsens öppna jämförelser.

För att belysa att det finns tydliga skillnader i vården i vårt land och där Norrbotten urskiljer sig i negativ bemärkelse vill vi peka på ytterligare några faktorer av betydelse. Hämtat från Socialstyrelsens öppna jämförelser och vårdbarometern.

4 Bottenresultat i flera indikatorer beträffande måluppfyllelse för diabetesvården.

4 Bottenresultat i indikatorer om andel döda efter sjukhusvårdad förstagångsstroke men även låga resultat i andra indikatorer beträffande strokesjukvården.

4 Låg andel patienter får blodfettsänkande behandling efter hjärtinfarkt och stroke, en behandling som har en god sekundärpreventiv effekt och som kan förhindra återinsjuknande.

4 Medborgarnas bedömning av tillgången till den sjukvård de anser sig behöva ­– sämst i landet.

4 Medborgarnas förtroendet för vårdcentral/motsvarande – sämst i landet.

Men den kanske viktigaste indikatorn visar att var åttonde patient (12 procent) anser att de inte blivit bemötta på ett respektfullt och hänsynsfullt sätt.

Landstingsrådskandidaterna viftar bort våra synpunkter på delar av vården i vårt län på ett ganska bryskt och okänsligt sätt, det kan i och för sig kännas igen från den socialdemokratiska kultur som präglar dagens debatt inom inte enbart sjukvårdens område. Man återkommer även till de skattesänkningar som dagens regering gjort på ett sådant sätt att man kan undra om de överhuvudtaget förstår sambandet mellan arbeten, skatt och välfärd.

Ja, skattetrycket i vårt land har sjunkit med cirka 4 procent de senaste åren men resultatet har ändå blivit att fler kommit i arbete och extra skatteintäkter inkommit till statskassan motsvarande cirka 100 miljarder kronor, inflationen borträknat.

Av dessa intäkter har cirka 70 miljarder satsats på välfärdsområdet.

Ekonomistyrningsrådet skriver ”skatteintäkterna upp med 160 miljarder” och i en rubrik i Dagens samhälle kan man läsa ”rekordintäkter till välfärden”.

Nej, Kent Ögren och Maria Stenberg, en något ödmjukare inställning till sjukvårdens framtida utmaningar och en mera självkritisk inställning till dagens vård i länet tycker vi att norrbottningarna har rätt till. Efter många år av socialdemokratiskt styre i landstinget behövs förändringar, för att sjukvården ska utvecklas på ett bra sätt.

Ögren och Stenbergs sätt att argumentera visar att det förmodligen är så att en tydligare statlig styrning av vården i vårt land är det som behövs. För oss kristdemokrater är inriktningen klar, ”värna patienterna inte landstingen”.