Vem gynnas mest av vårdvalsreformen?

Norrbottens län2011-07-13 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

µ Kommentar till "Landstinget i Norrbotten bör lära av Halland", NSD Debatt den 8 juli.

Affärsutvecklingschef Hans Dahlgren och affärsområdeschef Björn Zackrisson verkar båda två vara i extas i sin beskrivning av "vårdvalsreformen."

Nu är de ute inför nästa steg att utveckla specialistsjukvården. Huvudmotivet
i deras argumentation är att få till stånd en dialog ifråga om öppenhet. Det krävs mod att välja bort de slutna rummen när framtiden ska erövras, säger herrarna.

När det gäller öppenhet anser de båda herrarna att de utländska riskapitalbolag som är på väg att erövra svensk sjukvård är mer öppna än de demokratiskt valda landstingen.

Jag frågar herrarna med kontakter
i dessa bolags styrelser: Hur använder dessa riskkapitalbolag de av skattebetalarna årligen erövrade tiotals miljarder kronorna?

Ni anser att vårdvalsreformen är det viktigaste och bästa som hänt svensk sjukvård på decennier. I er beskrivning framgår det inte, av begripliga skäl, vem som gynnas mest av reformen.

Är det patienterna eller riskkapitalbolagen?

Ni säger att skattebetalarna är vinnarna. Hur motiverar ni ert påstående om att skattesänkningspolitik och ökade vinstuttag av privata aktörer i vården gynnar skattebetalarna och vårdbehövande?

Ni säger vidare att med tanke på hur "framgångsrikt" vårdvalet varit för primärvården, så förväntar ni er att samtliga landsting följer Hallands mönster.

Hur motiverar ni att privata bemanningsföretag, bemannade med "stafettläkare" och andra utomstående från vården, knutna till nationella vårdbolag med anknytningar till utländska riskkapitalbolag, är bra för skattebetalare och patienter?

Ni påstår också att landstinget i Norrbotten, som inte ännu påbörjat resan med specialiserat vårdval, kommer att spara pengar och öka tillgängligheten.

Innebär ert vårdvalskoncept att ökad tillgänglighet medför fler vårdcentraler och specialinriktade sjukhus i Norrbotten? Om ert svar blir ja på denna fråga: Innebär det då att vi norrbottningar i framtiden inte behöver befara nedläggning av vårdcentraler och sjukhus?

Slutligen, i ert öppna vårdsamhälle där delaktigheten sätter patienten i fokus, blir min fråga: är det patientens hälsotillstånd som det fokuseras på eller är det patientens betalningsförmåga?

Jag tycker att min hälsa inte ska bli föremål för affärsverksamhet på den öppna marknaden utan för demokratisk kontroll och styrning. Därför föredrar jag att mina skattepengar placeras i offentlig vård i stället för i fickorna hos privata spekulanter.