Det finns även andra ”strömavbrott” som uppstår när verksamheter är underminerade av kostnadsjakt, dåliga villkor och försummelser av underhåll och brist på långsiktighet.
Det insåg jag när jag nyligen besökte äldreboenden och vårdcentraler, några av dem i Västerbottens inland. Jag kände igen mig på många sätt med utmaningarna som beskrevs för mig. Dessa var identiska med problemen i mitt län och inom andra branscher.
Vilka ska ta hand om oss när vi blir gamla? Det är frågan jag, och många med mig, ställer oss, när vi får reda på hur många som behöver rekryteras till äldreomsorgen inom en tioårsperiod för att klara av att upprätthålla en anständig äldrevård. Och hur liten andel av de unga som i dag söker sig till utbildningarna för undersköterskor.
Det går inte ihop, särskilt inte i mindre kommuner i glesbygd.
Det är skrämmande att höra hur frustrerade de anställda är över hur hårt de behöver söka efter vikarie när sjukdomsfall eller annat gör så att man behöver folk till att utföra den vård till de gamla som vi alla tycker är skälig. Man kan i några fall få tag på arbetskraft som får gå bredvid en erfaren i kanske några timmar och sen ska man sköta om dessa åldringar eller dementa som vilken utbildad personal som helst. För att laga bilar till exempel ska man ha gått tre år på utbildning.
När jag frågade varför sådana fall kan uppstå så var svaret att det inte finns utbildad personal.
Hur får vi fler att överhuvudtaget utbilda sig till undersköterska och hemtjänstpersonal? Samstämmigt sa personalen att yrket måste få högre status så att det lockar att utbilda sig till detta viktiga yrke som alla ser som en självklarhet när man behöver tjänsten. Detta kommer inte av sig självt.
Vänsterpartiet vill öka bemanningen inom äldreomsorgen. När vi i fjol förhandlade med regeringen om höstbudgeten fick vi igenom en årlig satsning på två miljarder kronor på ökad bemanning inom äldreomsorgen. Det skulle ge 5 000 fler undersköterskor i äldreomsorgen.
Vänsterpartiet säger bestämt nej till äldrepeng och andra försök att förvandla äldrevården till en marknad. Vi vill i stället se äldrecentrum där anställda med särskild kompetens om de gamla kan samlas. Den äldre ska ha möjlighet att få så mycket av vård, stöd, omsorg och hjälp som möjligt på ett och samma ställe.
Att bli äldre är ingen sjukdom. En politik som stärker de äldres ställning i samhället och som skapar möjlighet till social gemenskap och ett aktivt liv i alla åldrar minskar i hög grad ohälsa och framtida vårdbehov.