µ Svar till Helena Nordvall, NSD Debatt den 31 maj.
Jodå, Irene Gustavsson är en rutinerad kyrkopolitiker och vet vad hon pratar om.
För att kunna vara seriös så skulle Helena Nordvall ha skrivit att Socialdemokraterna vid Kyrkopolitiskt forum i augusti i fjol diskuterade det kyrkopoltiska programmet. Vi var 250 personer från hela Sverige. Sedan gick det ut på remiss och vi var många som deltog i remissförfarandet. Från Norrbotten deltog undertecknad och Maria Johansson-Berg och vi tillhör kyrkopoltiska utskottet i partidistriktet i Norrbotten. Först efter remissförfarandet så fastställde partiet i oktober det partipolitiska manifestet i sin partistyrelse.
Som ordförande i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, före detta Broderskapsrörelsen i Norrbotten samt ordförande i gruppen Kristna socialdemokrater i Luleå och ledamot i förbundsstyrelsen i Tro och Solidaritet, har jag deltagit i många diskussioner och seminiarer samt möten om kyrkovalsprogrammet. Även partidistriktet i vilket jag är adjungerad samt i arbetarekommuner har det varit många samtal och diskussioner om vårt manifest.
Jag ställer mig helt bakom det kyrkopolitiska manifestet. Kyrkan är en rikstäckande öppen demokratisk folkkyrka som värnar dialog och samverkan med det samhälle vi lever i.
Det är viktigt att lägga sin röst på för oss självklara begrepp i samhället och därmed också i kyrkan. Svenska kyrkan har cirka 20 000 anställda och i de självklara demokratiska frågorna finns också de anställdas rättigheter i fackliga frågor, kollektivavtal, arbetsmiljö med mera. Cirka 7 000 av de anställda i Svenska kyrkan är kommunalare.
Som frivilligarbetare i Svenska kyrkan anser jag det viktigt att vidga kyrkans arbete och än mer möta människorna i samhället i medmänsklighet. Barn och ungdomar är framtiden och vi måste för deras skull arbeta mot ett modernt samhälle i vilket också kyrkan spelar roll.
Ideologin är viktig och för borgerligt alternativ är det nu dags att redo visa var det står ideologiskt i den borgerliga maktsfären.
Vi socialdemokrater står för att värna självklara rättigheter i kyrkan och i samhället. Det innebär att vi står för ett Sverige där alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro.
Vi är många som är förtroendevalda i kyrkomöte, stiftsfullmäktige och församlingar och som bidrar med sina idéer och sitt engagemang. Även Socialdemokrater för Tro och Solidaritet bidrar i arbetet med partipolitiskt arbete för fred och frihet, mänsklig värdighet, miljö, valfrihet med mera.
Vi kommer att arbeta mot religiösa/troende väljargrupper och delta för en socialdemokratisk valseger och en öppen folkkyrka för alla.