Vi kommer fortsätta stå på hyresgästernas sida

Hyresgästföreningens förbundsstyrelse har under några dagar besökt Malmfälten. Vi vill på plats både se och höra vad som händer, eftersom vi är oroade när det gäller hyresgästernas situation. Det gillade inte Frank Hojem, LKAB:s kommunikationsdirektör.

Foto: Kurt Engström

Norrbottens län2015-10-12 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frank Hojem är, enligt uppgifter i media, irriterad över att vi har åsikter om hur hyresgästerna i Malmfälten behandlas. Han tycker att vi i stället ska åka hem till Stockholm och läsa på.

Jag vet inte hur det ser ut i LKAB:s bolagsstyrelse, men i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse finns representanter från hela landet. Frank Hojem har dock rätt i att ett par av oss faktiskt bor i Stockholm.

LKAB har bestämt sig för att till fullo kompensera fastighetsägare, villaägare och andra som äger sitt boende. Det är naturligtvis positivt, men Hyresgästföreningen kräver att även hyresgästerna ska hållas skadeslösa. Deras privatekonomi ska inte försämras. Det är inte rimligt att hyresgästerna ska betala för statens gruvdrift ur den egna plånboken.

LKAB har hittills tagit hand om hyresgästerna på ett bra sätt och vi både hoppas och vill säkerställa att detta även ska gälla i framtiden. De lösningar som vi har diskuterat bygger på det sätt som LKAB tidigare har arbetat.

De uttalanden som Hojem nu gör i media skapar otydlighet och oroar hyresgästerna. Det är att göra våld på sanningen att den överenskommelse om trappning som skedde vid en tidigare begränsad omflyttning, skulle gälla som princip för hela stadsomvandlingen. Vid den tidpunkten var situationen en helt annan.

De lösningar som vi har diskuterat med LKAB syftar till att skapa en långsiktig klarhet för vad som ska gälla för hyresgästerna och deras hem. Den avsiktsförklaring som har diskuterats bygger i stora drag på följande:

1. LKAB informerar hyresgästerna fem år innan beräknad omflyttning.

2. LKAB fastigheter ändrar sin uthyrningspolicy och ger förtur till lediga lägenheter i både befintlig bestånd och nyproduktion.

3. Hyresgästens önskemål ska i första hand styra vilken lägenhet som LKAB fastigheter erbjuder.

4. Parterna konstaterar att alla som har haft önskemål om att flytta inom befintligt bestånd har kunnat göra det, men om det inte skulle finnas tillgång till en liknande lägenhet i det äldre beståndet får hyresgästen flytta till nyproduktion till den tidigare hyran i avvaktan på att en lägenhet i det äldre beståndet blir ledig.

5. För att uppmuntra de hyresgäster som i dag bor i omflyttningsområdena och som vill öka sin standard genom att flytta in i en nyproducerad lägenhet erbjuder LKAB en trappning av hyran under minst fem år.

Avsiktsförklaringen gällde LKAB-fastigheter, men hade givetvis påverkat lösningarna för alla hyresgäster i Malmfälten. För oss var trappningen av hyran enligt ovan ett sätt att öka rörligheten i det äldre beståndet så att det skulle finnas lägenheter för de som inte vill eller kan öka sina kostnader och sin standard.

Det är positivt att LKAB nu erbjuder trappning till samtliga hyresgäster, men en trappning av hyran är givetvis inte tillräcklig. Det skulle innebära att många hyresgäster efter en tid hamnar på hyresnivåer som de inte har valt eller klarar av.

Jag kan lugna Frank Hojem med att jag och förbundsstyrelsen är tillbaka i Stockholm, Vännas, Borås, Helsingborg och alla andra orter där vi hör hemma.

Men jag kan också lova att Hyresgästföreningen kommer, både på plats och från ett nationellt perspektiv, fortsätta diskutera konsekvenserna av och arbeta för hyresgästernas rättigheter i den stora samhällsflytt som pågår, oavsett vad LKAB:s kommunikationsdirektör tycker.

Det är människors hem och liv som påverkas.