Vill landstinget spara 70 miljoner kronor?

Norrbottens län2015-05-25 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öppet brev till landstingets politiker:

97 procent av eleverna vid Kalix naturbruksgymnasium går direkt till anställning! Eleverna bor kvar i länet och i sina hemkommuner. En elev som går till anställning direkt efter sin examen har återbetalat sin utbildning till hemkommunen inom en femårsperiod.

Gällande utredningen, som är gjord av landstingets tjänstemän, angående naturbruksgymnasiernas framtid påvisas ingen långsiktig samordningsvinst. Kostnaderna för skolornas sammanslagning genom att flytta Kalix naturbruksgymnasium till Öjebyn och Gran kommer att uppgå till minst 40 miljoner. Där utöver måste motsvarande skogsmark införskaffas för 60–70 miljoner. Detta framkommer inte av gällande utredning.

Utredningen är gjord av skolchef Bo Wiberg, skolornas rektorer, divisionschef Elisabet Lax samt divisionens ekonomer. Utredningen är bristfällig, ofullständig och genomlyser inte möjliga samordningsvinster eller alternativ drift av skolorna. Arbetet med utredningen borde ha gjorts av en neutral aktör, varit sakligt professionell samt påvisat möjliga och reaslistiska driftsalternativ.

Utredningen visar att vid flytt av Grans skola till Kalix skulle en ny ladugård á 30 miljoner byggas upp, nytt stall byggas á 30 miljoner samt införskaffa betesmark/vall till en summa av 30 miljoner.

En mer långsiktig och hållbar lösning som vi på Kalix naturbruksgymnasium vill presentera gör gällande att gymnasieutbildningen inom lantbruk, som för närvarande endast är nio elever årkurs 1–3, kan bedrivas i befintliga nybyggda ladugårdar inom skolans närområde. Vilket också skulle innebära besparingar som

• Ingen nybyggnation av ladugård

• Inget underhåll av byggnader

• Personalkostnader/jourverksamhet rörande djurhållningen samt övriga göromål 365 dagar/år

Rörande nybyggnation av stall samt inköp av betesmark så finns följande färdiga lösning i Kalix. Befintlig ridanläggning (KRF, Björknäs), med tillhörande betesmark, kan tas i bruk för elevutbildning på Kalix naturbruksgymnasium. Tillgång till pedagogisk personal på anläggningen finns. Viss möjlighet för elever att kunna ha egen häst på anläggningen, vilket ej är ett alternativ på Gran i dagsläget. Utveckling av utbildning i flera olika riktningar är möjliga i Kalix bland annat körning, travbana, westernridning med mera.

Skogsbranschen har gett tydliga signaler om att skolan fortsättningsvis skall finnas kvar i Kalix. SCA samt Sveaskog har gett ett tydligt budskap om att ett byte av skogsmark inte är aktuellt.

I utredningen framkommer, att vid en flytt till Kalix måste ett nytt elevboende byggas för cirka 180 elever totalt, till en kostnad av cirka 25 miljoner. Vårt förslag är att erbjuda det nybyggda elevboendet i Kalix till elever, i första hand, till de som går i första årskursen. I nuläget är inte alla elever intresserade av elevboende eftersom de pendlar eller valt ett annat boendealternativ.

Vid en sammanslagning till Kalix skulle försäljningsvärdet av Gran ge en betydligt större vinst för landstinget. På grund av att attraktionsvärdet av byggnader och mark är betydligt högre i Piteå kommun. Däremot är lokalerna i Kalix betydligt svårare att avyttra när det finns mycket gott om lokaler i kommunen.

Kontakter är etablerade med branschföreträdare inom lantbruk och hästhållning. Dessa är mycket positiva till en fortsatt verksamhet i Kalix och färdiga utbildningslösningar finns.

Vill landstinget spara pengar? Vill landstinget verkligen hitta bra samordningslösningar? Gällande utredning som ligger till grund för politikernas beslut påvisar att samordningsvinsten av skolornas ekonomi och framtida utveckling är bristfällig. Med gällande beslutsunderlag finns ingen möjlighet att ta ett välgrundat beslut. Frågan är allt för viktig för branschen, elever, kommuner och länet för att ta förhastade beslut på felaktiga grunder!