Zapatero höjer EU:s kompetens

Oppositionens ledamöter i socialförsäkringsutskottet - fr v Liselotte Olsson (V), Veronica Palm (S) och Guvor G Eriksson (MP) - kritiserar gemensamt försämringarna i sjukförsäkringen.

Oppositionens ledamöter i socialförsäkringsutskottet - fr v Liselotte Olsson (V), Veronica Palm (S) och Guvor G Eriksson (MP) - kritiserar gemensamt försämringarna i sjukförsäkringen.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Norrbottens län2009-12-12 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I morgon infaller lucia. För några årtionden sedan rasade en hård debatt om det var rätt av tidningarna att ordna luciatävlingar. Man menade att det blev en tävling i skönhet och att fel ideal fördes vidare till kommande generationer. Nu märks inte mycket av den debatten.
I tidning efter tidning ler mestadels ljushåriga flickor vackert in i kameran. Kanske är det så att det finns viktigare jämställdhetsfrågor att driva.
Stjärngossarnas status är däremot på väg ned. Kanske för att det är som att sätta på sig en dumstrut. Det är betydligt lättare att rekrytera tomtar, berättar en lärare.

Cristina Husmark Pehrsson (M) från Svallöv är ett av de mest anonyma statsråden i ministären Reinfeldt. När socialförsäkringsministern råkade ut för den första riktiga mediastormen hade hon det jobbigt.
När det stod klart att svårt cancersjuka tvingas söka arbete menade ministern att det handlade om att Försäkringskassan tolkade lagen fel. Men efter några dagar kom besked: lagen ändras.
Det var ett indirekt erkännande att kritiken mot FK varit oberättigad. Och det kom en halv ursäkt från statsrådet.

Men handlar det om tekniska brister och misstag i lagförslaget? Nej, inte alls. Flera remissinstanser varnade för effekterna av regeringens förslag. Men kritiken viftades bort av de ansvariga borgerliga politikerna. Nu skulle det ske ett systemskifte och då fick man räkna med gnäll.
Men en artikel på DN-debatt, skriven av sjukvårdspersonal, blev den gnista som tände en präriebrand. Opinionstrycket på regeringen blev för hårt och man retirerade för att försöka minska skadorna.
Veronica Palm (S) har gjort bra ifrån sig i kritiken mot regeringens cyniska politik.

Kungen av Jämtland heter en bok som har intresse långt utanför landskapets gränser. Författaren Jens Ganman har skildrat finansklipparen Maths O Sundqvists engagemang i olika lokala projekt. Den Kaxåsfödde affärsmannen uppfattades som just kungen av Jämtland och det var vanligt med djupa hovbugningar.
Så föll det överbelånade imperiet samman. Och det avslöjades att den enkla grabben från Kaxås var i färd med att lyxrenovera ett stenhus i Stockholm. Den oljevaxade ekpanelen i biblioteket gick lös på en miljon.
Som sagt, skildringen av Sundqvist är bra och den kan lära en del när nya spelare dyker upp på det stora kasinot.

Köpenhamn är i centrum för medierna. Ska klimatmötet lyckas? Vad händer om man inte når fram till en uppgörelse? Vad kan Obama bidra med när han kommer inflygande?
Det som talar för en uppgörelse är att miljömedvetenheten är mycket större än för några år sedan. Visst, det finns en del som förnekar att människan skapat problemen, precis som det länge fanns sådana som menade att cigaretter inte skadade hälsan. Men i stort har medvetenheten blivit större.
"Miljön är ingen prioriterad fråga för Moderaterna", sa Fredrik Reinfeldt i Almedalen år 2006. Nu är den mannen ordförande i EU och bara det kan ju få en att se pessimistiskt på möjligheterna att nå en vettig uppgörelse.
Den 1 januari 2010 tar José Luis Rodríguez Zapatero, Spaniens socialdemokratiske premiärminister, över ordförandeklubban. För EU:s ledning innebär det en kompetenshöjning.

SVT ska sända kronprinsessans bröllop den 19 juni. Programmet kan väl bli All Time High för SVT.
Republikanernas ordförande Peter Althin, tidigare riksdagsman för Kristdemokraterna, får en tuff start.

Det positiva i SCB:s stora novembermätning av partisympatierna är att de rödgröna har en kraftig övervikt: 50 procent mot 42,5 för högeralliansen.
Det negativa i mätningen är att Sverigedemokraterna får 5,1 procent, en ökning från 3 procent i majmätningen. Men SD skulle enligt SCB inte få en vågmästarroll. Folkpartiet är med 6,5 starkast bland de borgerliga småpartierna. Strategerna till höger har en del att fundera över när de äter julknäck.

Hoppas du får se någon lucia i morgon, ett förebud om att det snart börjar ljusna.