158 kvinnor i nätverk för 158 liv
P-O Sjöblom, psykiatrisamordnare. Foto: Claudio Bresciani Fotograf: Extern
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Cancer i livmoderhalsen är en allvarlig och smärtsam sjukdom. I hälften av fallen kan kvinnans liv räddas, men inte i vartannat fall.
Det är i dag möjligt att förebygga minst 75 procent av fallen av livmoderhalscancer genom vaccination. Socialstyrelsen beslutade i dagarna att rekommendera att landets alla 11-12 åringar ska vaccineras inom ramen för det nationella barnvaccinationsprogrammet.
Det är bra! Men lika viktigt är nu att säkerställa att vaccination inte blir en fråga som avgörs av var barnen bor någonstans.
Det anser vi, som är 158 kvinnor med olika bakgrund, yrken och hemvist i Sverige men med ett gemensamt, nämligen en vilja att dramatiskt minska de 158 dödsfall i livmoderhalscancer som varje år inträffar i Sverige.
Det är nästan en kvinna varannan dag, ofta medelålders, eller ännu yngre kvinnor, mitt i livet, många gånger med barn där hemma eller på väg att bilda familj.
Utan statlig finansiering befarar vi att frågan om vaccination blir en budgetfråga för enskilda landsting eller kommuner. När Läkemedelsförmånsnämnden, LFN, i maj 2007 beslöt att för flickor 13-17 år subventionera vaccination med cancervaccinet Gardasil för att förhindra livmoderhalscancer, fanns det landsting som valde att gå emot LFN:s beslut.
Ett exempel är västra Götalandsregionen där flickor fick nej till subvention, på andra håll i landet öppnade vårdcentraler och kvinnokliniker sina dörrar första dagen efter LFN-beslutet.
Bostadsort kunde alltså avgöra vilka flickor som kunde vaccinera sig med ekonomiskt stöd från samhället.
Enligt svensk cancerstatistik har under perioden 1999-2004 i genomsnitt 158 svenska kvinnor årligen dött i livmoderhalscancer. Om denna siffra kan minskas dramatiskt genom förebyggande vaccination, ska den möjligheten erbjudas i hela landet.
Nätverket mot livmoderhalscancer är en ideell sammanslutning som arbetar med upplysning och påtryckning för att ge människor samma rätt till likvärdig vård, oavsett kön eller bostadsort. Det gäller också förebyggande insatser.
Nätverket kräver därför statlig finansiering av vaccination mot livmoderhalscancer.
På detta sätt kan vi i framtiden så gott som eliminera risken för en sjukdom som i dag skördar så många kvinnoliv.