9 270 norrbottningar i kö till blåbärsskogen?

Ett ökat inslag av entreprenörskap inom vården ser folkpartiet som en tillgång för länet. Primärvård ska självklart också i framtiden vara tillgänglig för norrbottningar runt om i vårt län, skriver folkpartiets Jens Sundström.

Övriga2007-09-29 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar till Kent Ögren, NSD Debatt den 27 september.



I en debattartikel försöker landstingsrådet Kent Ögren att jämföra vården i Norrbotten med allemansrätten.

Det är självklart för folkpartiet och regeringen att vården ska vara offentligt finansierad via skattsedeln och tillgänglig för alla. Däremot sitter vi inte lika passivt som landstingsledningen i Norrbotten när det gäller att göra något åt de vårdköer där just idag 9 270 norrbottningar väntar på vård.

Hur många skulle tycka att vi hade en fungerande allemansrätt om man skulle ställa sig i kö till blåbärskogen till midsommar och inte kunna börja plocka förrän december när första snön lagt sig?



När nu regeringen föreslår att människor som söker vård ska få en stärkt rätt till en fast vårdkontakt är det särskilt viktigt för äldre och för patienter med flera samtidiga sjukdomar.

De som av olika anledningar inte kan föra sin egen talan kommer särskilt att värnas. Vårdgivare kommer att bli skyldiga att informera patienter om valmöjligheter och kösituation samt om behandlingsalternativ som är av betydelse för patientens möjlighet att fritt välja vård och utnyttja vårdgarantin.

Detta kommer att öka trycket på landstinget att leverera vård i rätt tid.



Patienträttigheterna ska också ses över och förbättras. Toivo Heinsoo är av regeringen utsedd att leda den utredning som ska kontrollera hur patienters möjligheter att fritt välja vårdgivare efterlevs.

Utredaren har också till uppdrag att lämna förslag till lagreglering av det fria vårdvalet. Toivo Heinsoo har tidigare varit direktör på Landstingsförbundet och kommer att lämna ett delbetänkande senast 15 april 2008.



Mångfaldsperspektivet i vården måste stärkas för att underlätta rekrytering och stärka patienternas valfrihet. Patienternas rättigheter kommer att öka och personalens engagemang måste tas till vara på ett bättre sätt än i dag.

Regeringens utredare har till uppdrag att föreslå hur en fri etableringsrätt kan införas i primärvården. Konkurrens på lika villkor inom offentligt finansierad primärvård är viktig för att möta de ökande kraven.

En ökande andel äldre i Norrbotten gör att vi måste se till att möta en ökande efterfrågan av insatser inom primärvård samt också inom specialistsjukvård.



Kent Ögren skriver att regeringen kommer att slå sönder allas rätt till vård. I artikeln målas en hotfull bild upp av sjukvårdens framtid i Norrbotten. Och hotet är i Kent Ögrens debattartikel likställd med privat vård.

Folkpartiet anser att all vård av god kvalite, som är kostnadseffektiv är bra vård. Och det oavsett om våra skattemedel används för att bekosta läkare, sköterskor och andra personalgrupper som är anställda av landstinget eller anställda av ett företag.



Ett ökat inslag av entreprenörskap inom vården ser folkpartiet som en tillgång för länet. Primärvård ska självklart också i framtiden vara tillgänglig för norrbottningar runt om i vårt län.

Norrbotten är stort och därför måste vård ges så nära vårdtagarna som möjligt. Landstinget kommer också i framtiden vara den största leverantören av sjukvård av hög klass i vårt län.

Men konkurrens i vården kommer successivt att stärka kvaliten på vården för boende i länet samtidigt som valmöjligheterna ökar.

Sedan måste vi landstingspolitiker se till att resurser används på bästa möjliga sätt.



Kent Ögren försöker i sin artikel framstå som en beskyddare av dagens sjukvård i ett Norrbotten med stora avstånd. Avstånd vilka onekligen är en utmaning för att ge effektiv vård.

Men hur väl stämmer retoriken överens med Kent Ögrens politiska handling? Vem är det som driver frågan om nedläggning av Obs-platserna i Haparanda? Jo, tyvärr Kent Ögren.

Folkpartiet däremot är ett av de partier i landstinget som i den dagsaktuella debatten värnar om att vårdplatser ska finnas tillgängliga runt om i länet.



Retorik och praktisk handling går inte alltid ihop, det visar också de senaste avslöjandena om Göran Persson. En Persson som socialdemokraterna nu inte längre vill kännas vid.





Jens Sundström, fp

Oppositionslandstingsråd