Avgiftsförbud sätter stopp för skolresorna

Fotograf:

Fotograf:

Foto: Fotograf saknas!

Övriga2007-09-17 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Under den stundande hösten och vintern kommer tusentals elever att, i sina skolors regi, resa till olika platser i vårt avlånga land.

Skolorna ger en möjlighet till dessa elever att få ta del av natur- och fritidsmöjligheter som annars i många fall hade varit omöjliga för dem att få uppleva.

Skolresorna har gett flera generationers barn och ungdomar en chans att få komma ut
i landet, se djurparker, åka på vildmarkssafari eller kanske få lära sig att åka slalom.



En förutsättning för att det ska vara möjligt att arrangera skolresor är att skolorna får rätt att ta ut mindre avgifter av eleverna. Det finns inte ekonomisk täckning i skolornas ordinarie budgetar för att bära de kostnader som uppkommer i samband med skolresorna.

Den förra regeringen hade ett långt gånget förslag om att införa ett avgiftsförbud i skolan. Det är självklart att utbildning i skolan ska vara avgiftsfri och att skolan, så långt det är möjligt, inte ska medföra kostnader för den enskilde eleven och hans eller hennes föräldrar.



Men att ta bort den möjlighet som i dag finns i skollagen för skolor att ta ut "obetydliga avgifter" för exempelvis skolresor skulle medföra att dessa resor inte skulle bli av.

Resultatet skulle bli att resor till djurparker och skidanläggningar kanske enbart blir något som kan bli verklighet för barn till välbärgade föräldrar.



Även om det inte blev allvar av planerna på att införa ett nationellt förbud mot alla typer av avgifter i skolan så finns det enskilda kommuner som på lokal nivå har valt att införa sådana förbud.

Svensk Turism AB, som fungerar som ett samlande forum för den svenska turism- och besöksnäringen, har nyligen genomfört en enkät bland landets kommuner och kan konstatera att nästan en fjärdedel, (24 procent) av de kommuner som svarade på enkäten uppgav att man på lokal nivå hade infört ett avgiftsförbud i skolan.

Endast i 40 procent av dessa kommuner hade beslutet mötts upp med någon ytterligare budgettilldelning.



För en tid sedan skrev Svensk Turism ett brev till skolminister Jan Björklund och uppmanade honom att ta ställning i denna fråga.

Vi kräver där att man inte återupptar den gamla regeringens förslag som alltså både skulle slå undan benen för en fantastisk möjlighet till fritidsaktiviteter för svenska skolelever och samtidigt få avsevärda ekonomiska effekter för den svenska besöksnäringen.



Den svenska turism- och besöksnäringen hoppas på ett positivt och konkret besked i denna, för oss, mycket viktiga fråga.



Hans Gerremo

Verkställande direktör
i Svenska liftanläggningars
organisation (SLAO),
styrelseledamot
i Svensk Turism AB