Banverket måste ta sitt ansvar

Fotograf: Jan Bergsten

Fotograf: Jan Bergsten

Foto: Fotograf saknas!

Övriga2007-08-25 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Banverket, och då vill jag framhålla de anställda, bedriver i många stycken en professionell verksamhet. Men Banverkets ledning sätter prioritet och gränser i verksamheten som är helt oacceptabelt .

Från lokförarsektionen i Seko Green Cargo i Norrbotten har vi de senaste åren sett en klar försämring av "säkerhetstänket " i Banverket.

Från den fackliga sidan har vi med de nya samverkansformerna mött motstånd i flera viktiga frågor som rör säkerheten för den berörda järnvägspersonalen.

Men även försämrad säkerhet som berör passagerarnas liv och hälsa på persontågen, och då talar jag om tågtrafiken i norra omloppet.



Piteå bangård var till för några år sedan bemannad med lokal tågklarerare (stins) dygnet runt som styrde och samordnade all tågtrafik på och inom de olika bangårdarna och pappersbruken.

Banverket drog för några år sedan in tågklarararen. I stället för att som brukligt är utrusta bangårdarna med signalreglerade växlar som styrs via en fjärrtågklararare får 6-7 olika tågföretag själva samordna och styra sina tågrörelser.

Detta är inte enlighet med den säkerhetsordning som bör kunna krävas av Banverket .



För två år sedan visade vägsignalen och mellansignalen i Ekträsk i Västerbotten klart för tåg, trots att spåret var spärrat.

En lokförare i ett norrgående "ståltåg" upptäckte, när han närmade sig stationen, ett vägfordon lastat med en grävskopa mitt över spåret inom stationsområdet i Ekträsk.

Föraren drog i nödbromsen och hoppade i över 90 km/timmen ut från hytten och klarade därmed sitt liv, men med stora personskador som följd.



Inte bara vi från Seko, även Green Cargos säkerhetsavdelning och övriga tågoperatörer, har krävt att alla Banverkets vägövergångar ska byggas så att signalerna inte kan ge klart för tåg när fordon spärrar spåret, som skett i flera fall senaste åren.

Det finns sensorer för detta ändamål, men återigen bortprioriteras säkerheten av Banverkets ledning. Man svarar inte upp på säkerhetskraven, man åtgärdar inte de farliga vägövergångarna. Banverkets ledning "gömmer sig" och drar frågan i "långbänk".



Till sist, debaclet med att strunta i slyröjningen av den förbuskade Malmbanan. "Vi röjer inte av estetiska skäl", säger Banverket nords ledning som svar på kritiken. Nu efter kritiken lovar man att "röja vid vägövergångar och signaler, men i övrigt får slyet växa fritt".

Återigen myndighetsmissbruk och stöveltramp. Banverket har givetvis i likhet med Vägverket samma ansvar att hålla rent från sly och buskar inom sitt område,



Den här ordningen är givetvis oacceptabel. Det är ett fall för inblandade politiker och en tyst länsstyrelse (turisttrafiken). Om inget radikalt händer, och Banverket tar sitt fulla ansvar, är denna oordning ett fall för statskontorets revisorer.



Torbjörn Lidberg

Styrelseledamot, Seko loksektion