Blåögt om LKABs framtid

Fotograf: Kurt Engström

Fotograf: Kurt Engström

Foto: Fotograf saknas!

Övriga2007-07-02 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar till Stefan Tornberg och Krister Hammarbergh, NSD Debatt den 26 juni.



Nu har regeringen med sina ynka sju mandats övervikt bestämt sig för att sälja ut Telia Sonera, Nordea, OMX, Vin & sprit, SBAB och Vasakronan.

Alliansens företrädare från länet skryter med att "Vi röstade ja med övertygelse". Hur blåögda är Stefan Tornberg och Krister Hammarbergh när de tror att LKAB och Vattenfall kommer att vara undantagna från höger-alliansens utförsäljningsiver?

Stefan och Krister (låter som komik) säger att det finns starka skäl för att staten även fortsättningsvis ska vara ägare till LKAB och Vattenfall.



Moderaterna har alltid ansett att staten inte ska äga bolag och menar att bolag ska drivas av privata ägare, så hur länge kommer det att finnas några starka skäl? Är det tills nästa gång någon ny skattereform för höginkomsttagarna ska genomföras?

Men, "so what". Stefan Tornberg är ju inte alls bekymrad över att Kiruna kan komma att förlora sina arbetstillfällen på CSN. Han och Krister verkar inte alls vara oroliga över hur det blir med välfärden när det inte längre finns några årliga tillskott till statskassan att vänta.



Kan någon garantera att en utförsäljning av bolagen tryggar jobben i Sverige? Är inte risken mycket större att det är utländska intressen som köper dessa och vad har någon i till exempel USA för anledning att värna jobben i vårt land?

Hur ska staten kunna medverka till att skapa förutsättningar för långsiktig tillväxt om man säljer ut de företag som skapar förutsättningar för en god välfärd i landet?

Vad menar Stefan och Krister med att bolagen självklart ska säljas på för svenska folket så goda villkor som möjligt? På vilket sätt är statens ägande i de företag som nu är aktuella för försäljning hämmande för deras möjligheter att utvecklas?



Tornberg och Hammarbergh har svårt att se det samhälleliga värdet i att svenska staten äger till exempel varumärket Absolut vodka och anser att en försäljning av Vin & sprit tillför statskassan medel som kan användas till att betala av på statsskulden och till sarnhällsviktiga investeringar som till exempel vägar och järnvägar.

Detta bolag och alla andra bolag som är till försäljning tillför medel till statskassan varje år.

Är det inte mer långsiktigt lönsamt att behålla dessa bolag i statens ägo än att sälja ut för en engångssumma och tappa intäkterna till statskassan?



Svante Nilsson

Lahnasuando