Det måste vara lönsamt att gå från bidragsförsörjning till arbete
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag håller med om att den förra regeringens politik bidrog till att urholka vår välfärd, efter tolv års styre har socialdemokraterna ett mycket stort ansvar för hur utvecklingen i Sverige har blivit.
Full sysselsättning har historiskt sett varit ett högt prioriterat politiskt mål i Sverige. Under 1900-talets början var socialdemokraterna ett parti som värnade om arbetarna. De förde en politik som ville att det skulle löna sig att arbeta, som ville att arbetet skulle uppmuntras.
Den forna regeringen fortsätter att föra en politik för arbetslöshet istället för arbete, där man är mer bekymrade över ersättningsnivåer än att fler människor kommer i arbete och får en lön att leva på.
Det svenska välfärdssystemet var sedan ett par decennier utsatt för en systematisk nedmontering av både sjukvård, äldreomsorg och skola.
Välfärden nedmonterades eftersom tillväxten inte räckte till för att finansiera våra gemensamma behov. Till skillnad från förra regeringen för vi nu en ansvarsfull politik som leder till sunda statsfinanser. Vi vill att människor ska ges möjlighet till arbete och att det ska märkas i plånboken när man sliter och gör rätt för sig.
För att klara av att ha en fortsatt hög välfärd krävs ansvarsfulla reformer och enda sättet att förstärka välfärden är att få fler människor i arbete.
Regeringen förändrar inte det som är bra, utan förbättrar det som är dåligt. Däremot kommer vi att motverka sådant som gör det mindre lönsamt att arbeta.
Det måste vara lönsamt att gå från bidragsförsörjning till arbete. Över 1,5 miljoner människor stod utanför arbetsmarknaden när alliansen tillträdde 2006. De allra flesta inser nog att det är ohållbart för den svenska välfärden att så många inte försörjer sig själva.
Tyvärr har vi på senare år också sett ett ökat bidragsfusk och alla inser att det är enorma belopp som i grunden hotar principen som hela vår generella välfärd. Förra årets lagförslag ska strama upp reglerna och göra dem tydligare och samtidigt ge en kraftfull signal om det är viktigt att värna välfärdssystemen.
Snell-Lumio påstår också att storstäderna får med pengar av utjämningssystemet än de i glesbygd. 278 av landets 290 kommuner får mer pengar än de betalar in till det kommunala utjämningssystemet.
Vinnarlistan toppas av Pajala och inte långt efter hamnar Sorsele och Åsele i Västerbottens län. Den senaste förändringen som genomfördes av alliansen innebar mer pengar till Norrbotten.
Nu vill vi fortsätta att återupprätta välfärden genom att sätta skolan och vården före bidragssystemen och vi tänker en gång för alla ta upp kampen mot brottsligheten.