En droppe rent vatten mänsklig rättighet

Den 22 mars är det internationella vattendagen, den dag då hela världen uppmärksammar vattnets betydelse för liv hälsa och utveckling.

Fotograf: extern

Fotograf: extern

Foto: Fotograf saknas!

Övriga2008-03-22 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Rent vatten och god hygien är en mycket viktig del av Unicefs arbete för att hjälpa barn att överleva och hålla sig friska. I dag har Unicef vattenprojekt i över 90 länder.

Vårt arbete omfattar allt från att gräva brunnar, bygga enkla toaletter och dra in vatten i skolor till att utbilda barn i hygien och att få myndigheter att prioritera vatten och toaletter för barn. Vår utgångspunkt är att rent vatten och dräglig sanitet är en mänsklig rättighet.

I år är det dessutom FN:s internationella sanitetsår. Syftet med året är att öka medvetenheten om vikten av sanitet och att satsa extra resurser på att kunna uppnå millenniemålet om att halvera antalet människor utan tillgång till fungerande sanitet till 2015.



I Sverige ser vi rent vatten som en självklarhet och vi behöver inte fundera över om vattnet ska räcka till våra dagliga behov. Vattensituationen i världen är annorlunda.

1,1 miljarder människor saknar rent dricksvatten och 40 procent av världens befolkning har inte tillgång till grundläggande sanitet.

"En droppe vatten" är en årlig kampanj, då tusentals barn och unga i Sverige går ut och säljer den lilla blå droppen för att samla in pengar till Unicefs vattenprojekt.

På så vis hjälper de tusentals jämnåriga kamrater i andra länder att få rent vatten.
I Stockholm deltar i år ett antal restauranger i insamlingsarbetet. Under den internationella vattendagen den 22 mars kostar ett glas vatten på dessa utvalda restauranger tio kronor.



I år går alla insamlade pengar till Unicefs vatten- och sanitetsprojekt i Etiopien där bara 22 procent av hushållen har tillgång till rent vatten, det vill säga tillgång till 20 liter per person och dag inom 1-2 kilometers radie, och bara 17 procent av hushållen har tillgång till fungerande toaletter.

Målet med projektet i Etiopien är att ge 57 skolor rent vatten, fungerande toaletter, god ventilation, ett fungerande sophanteringssystem och utbildning i livsviktiga hygienfrågor.



Nu vill vi uppmana alla i Luleå att engagera sig i vattenfrågan, både på hemmaplan och internationellt. I dagens globaliserade värld kan vi bara lösa problemen gemensamt och de startar med oss själva.

Vi kan alla lära oss mer, sprida information, bidra ekonomiskt till vattenprojekt och givetvis fundera över vår egen vattenförbrukning.