Ett ännu orättvisare Sverige?
I förra veckan hade moderaterna partistämma i Gävle. Där diskuterades bland annat ett nytt handlingsprogram. Ett handlingsprogram för hur Sverige ska bli ännu mer orättvist, omodernt och oansvarigt.Moderaternas partiledning använder sig av traditionella socialdemokratiska ord och uttryck för att låtsas som att de står för samma välfärdspolitik som oss.
Fotograf: Extern
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När vi tittar tillbaka på det år som den moderatstyrda regeringen nu har suttit vid makten, kan vi konstatera att deras politik är orättvis. Det är svårt att hitta några förbättringar för vanligt folk, det mesta går till de som redan har det gott ställt.
Sju av tio sänkta skattekronor går till den tredjedel av befolkningen som har högst inkomster. Pensionärer, sjuka och föräldralediga får försämringar.
Regeringens politik är också oansvarig. Den genomför ofinansierade skattesänkningar så att räntorna stiger. Den förändrar fastighetsskatten så ingen vet vad som egentligen gäller, förutom att miljonärer inte behöver betala mer än 6 000 kronor per år.
Högerregeringen låter oseriösa bolag som Carnegie vara rådgivare när de rear ut våra gemensamma tillgångar.
Regeringens politik är omodern och bakåtsträvande, resurserna till utbildning och fortbildning minskar kraftigt. Den moderatstyrda regeringen vill att Sverige ska konkurrera med låga löner i stället för kunskap.
Vi ska ha välkrattade trädgårdar i stället för välutbildade ungdomar. Med vårdnadsbidraget försvinner många kvinnor från arbetsmarknaden och förlorar år av löneutveckling och pension. I stället för att stärka kvinnornas ställning på arbetsmarknaden, underminerar regeringen kvinnornas möjligheter till anständiga löner och arbetsvillkor.
Det är en tillbakagång till 1950-talet.
Vi socialdemokrater tror inte att ökade klyftor är den rätta vägen för tillväxt och sysselsättning. Vi tycker att vi ska använda högkonjunkturen till att förbereda oss för de magra år som med all säkerhet kommer.
Vi ska investera i framtiden till skillnad från regeringen som delar ut våra skattepengar till de välbeställda till priset sämre trygghet för sjuka, pensionärer och vanliga löntagare.
Genom högerregeringens politik blir Sverige mer otryggt och osäkert att leva i. När lågkonjunkturen kommer, står minst 350 000 människor utanför a-kassan. Om dessa människor hamnar i arbetslöshet, har de inget skyddsnät som hjälper till att göra övergången mellan olika arbeten lite lättare.
Har man inte heller en ordentlig utbildning i botten, blir det svårt att hitta ett arbete.
Kristina Zakrisson
Maria Stenberg
Lars U Granberg
Karin Åström
Leif Pettersson
Hanna Bergstedt
Riksdagsledamöter, s