Frisk-satsningen bekräftas av forskare

Övriga2007-08-15 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sambandet mellan hälsa och ekonomi bekräftas i en färsk rapport av forskare vid Institutet för framtidsstudier.

Rapporten, som är beställd av Folkhälsoinstitutet, visar ett starkt samband mellan individens ohälsa och dålig utveckling och försämrad tillväxt i företag och samhälle.

Rapporten, som presenterats i dagarna, heter "Hälsans betydelse för individens och samhällets ekonomiska utveckling". Forskarna har studerat sambandet mellan hälsa och ekonomi med fokus på såväl individer, hushåll och arbetsplats, som ekonomi i sin helhet på regional och nationell nivå.



Folkhälsoinstitutets rapport bekräftar att Frisk-satsningen, som nu hösten 2007 går in i sin slutfas, har varit rätt metod för att ta tag i problemet.

Ohälsa drabbar individer både på kort och lång sikt men det drabbar också individens närstående, familj och vänner liksom arbetsplatser.

Till detta kommer att individens ohälsa också hänger samman med en negativ utveckling och reducerad tillväxt i företag och samhälle, konstaterar forskarna.



Gunnar Ågren, generaldirektör för Folkhälsoinstitutet, efterlyser med stöd av rapporten en mer tydlig regional satsning där hälsa borde diskuteras som en drivkraft till utveckling på samma sätt som utbildning och infrastruktur.

Det är glädjande att notera att rapporten stöder FRISK-satsningen som vi i Norrbotten startade december 2003 för att med insatser på bred front främja hälsa och utveckling.

Grundinställningen bakom satsningen har varit att Norrbotten byggs upp av våra medborgare som tillsammans skapar förutsättningar för en god och hälsosam miljö och därmed för utveckling.



Frisk-satsningen förenar länets olika aktörer i offentlig och privat sektor liksom fackliga organisationer och idrottsrörelsen.

Alla aktörer har skrivit under en avsiktsförklaring att i sina organisationer bidra till hälsa och utveckling och att i samarbete skapa bättre förutsättningar för uppnå gemensamma effekter.

Med fokus på ledarskap, arbetsmiljö och livsstil ska effekten bli en halverad sjukfrånvaro - ett mål som vi är på god väg att uppnå.



Vi har vänt trenden och den har stadigt visat på ett minskat ohälsotal där vi inte längre har de högsta talen men också ett minskat utanförskap från arbetsmarknaden.

Dessa faktorer påverkar vartannat vilket också studien visat.

Av Folkhälsoinstitutets rapport framgår också att insatser för hälsan som leder till positiva effekter kan få genomslag på den ekonomiska tillväxten långt senare. Det innebär att det krävs en långsiktig och uthållig insats för att få en hållbar och varaktig förbättring och tillväxt.



En fortsatt hållbar, positiv utveckling stöds av att regionens samlade aktörer lyft upp folkhälsa som en av tre viktiga faktorer i det Regionala Utvecklingsprogrammet samt att kommuner och landsting samlats kring en regional Folkhälsopolitisk strategi.

Vi i Norrbotten har alltså tagit ett väl understött initiativ för att skapa ett mer positivt hälsoläge i Norrbotten för att på så sätt kunna jobba för en långsiktigt hållbar och positiv utveckling i vårt län.



Per-Ola Eriksson

Landshövding och ordförande i Frisk-kommitten

Birgitta Johansson

Processledare för Frisk-satsningen